1,6 milioane de lei pentru identificarea riscurilor de cutremure şi alunecări de teren în judeţul Galaţi

* Banii sunt alocaţi de Consiliul Judeţean şi de Ministerul Dezvoltării *

Consiliul Judeţean Galaţi a semnat cu Ministerul Dezvoltării un contract de finanţare în valoare de 1,6 milioane de lei pentru realizarea de hărţi de risc natural pentru 20 de localităţi din judeţ, între care şi satul Izvoarele, a anunţat preşedintele CJ, Costel Fotea. “Este un contract pe care l-a semnat CJ Galaţi cu Ministerul Dezvoltarii, contract de finanţare pentru Programul privind elaboarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren. Este vorba despre un proiect în valoare de 1,6 milioane de lei, unde CJ vine cu 50% aport, adică 800.000 de lei, şi Ministerul Dezvoltării cu 50%, respectiv tot 800.000 de lei, pentru 20 de localităţi”, a declarat Costel Fotea.

Potrivit oficialului, se vor face hărţi de risc natural pentru alunecări de teren şi cutremure pentru municipiul Galaţi, pentru Faleza Brateş şi Faleza Dunării, precum şi pentru localităţile Cerţeşti, Bereşti-Meria, Suceveni, Cavadineşti, Bălăşeşti, Bereşti, Vânători, Băleni, Brăhăşeşti, Corni, Cosmeşti, Cuca, Gohor, Nicoreşti, Pechea, Slobozia Conachi, Smârdan, Ţepu şi Valea Mărului.

“Vor fi scoase în procedură de achiţie şi, probabil, o firmă specializată (…) va face hărţile de risc. (…) Sunt necesare pentru că, aşa cum aţi văzut şi la Izvoarele, şi la Suceveni, şi în multe alte localităţi din judeţul Galaţi, localităţi care sunt prinse şi în acest proiect, au fost de-a lungul timpului foarte multe alunecări de teren. (…) Structura solului din judeţul Galaţi şi faptul că nu mai sunt atât de multe suprafeţe împădurite sau suprafeţe cu plantaţii prezintă astfel de riscuri. În primă fază trebuie să aşteptăm concluzia specialiştilor să ne spună ei care sunt riscurile, cât de mari sunt riscurile pentru ca apoi, după ce identificăm nivelul de risc, să identificăm şi sursa de finanţare. Ori tot aşa, în colaboare cu Ministerul Dezvoltării, sau din fonduri proprii sau din alte surse de finanţare, pentru zonele expuse la un risc mare, să încercăm să venim cu un proiect”, a mai spus preşedintele CJ Galaţi.

Foto arhivă

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati