Reperul
Braila Eveniment

Vasile Varga: „Solicit public ministrului Sorina Pintea demiterea de urgență a managerului Spitalului Brăila”

Toate încăperile Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean de Urgenă (SJU) Brăila sunt insalubre, cu pereți, linoleum și uși degradate și nu există nici măcar apă caldă curentă. În salonul de spitalizare de zi, în Secția de balneologie sau în sala de gips de la Ortopedie Infantilă, medicii și asistenții sunt nevoiți să își defășoare activitatea fără ca în aceste încăperi să existe lavoare. În toate secțiile din pavilioanele A și B, pavimentele sunt degradate și nu sunt acoperite cu materiale lavabile și ușor de dezinfectat, așa cum prevede legea, tâmplăriile și pereții sunt deteriorați, iar la toalete faianța este căzută. Prin plafonul Secției de enterologie se infiltrează apa, iar la Unitatea de transfuzii sangvine nu există frigidere omologate pentru depozitarea produselor sangvine sau genți omologate, pentru transportul acestora.

Acestea sunt constările inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică Galați, care au făcut în cursul lunii martie 2019 un control la Spitalul Județean de Urgenă (SJU) Brăila, pentru a verifica cum sunt respectate normele de prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale. Deputatul liberal Vasile Varga a intrat în posesia raportului, în urma unei interpelări adresate ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care a solicitat concluziile controlului efectuat de DSP.

”Constatările inspectorilor sanitari sunt mai mult decât îngrijorătoare și demonstrează dezastrul de la Spitalul Județean de Urgență din Brăila. Doamna ministru Sorina Pintea a venit la Brăila, a constatat că spitalul este de nota 6, după cum a declarat public, a defilat prin fața camerelor de luat vederi și a plecat fără să ia nicio măsură. Toată lumea, inclusiv corpul medical, aștepta să o demită pe doamna Delia Râșnoveanu,  managerul SJU, după nenumăratele crize de medicamente, material sanitare și, în general, pentru proasta gestionare a spitalului. Am crezut că vizitele doamnei Pintea în spitale sunt corecte, dar m-am convins că au avut un puternic caracter electoral. Au fost demiși doar manageri care nu erau susținuți de PSD. La Brăila, unde doamna Râșnoveanu este pe placul PSD, nu s-a întâmplat nimic”, constată deputatul PNL Vasile Varga.

Potrivit documentului intrat în posesia parlamentarului brăilean, DSP Galați a constatat și că, în secțiile de hematologie, oncologie, chirurgie general, ortopedie și ortopedie infantile, gastroeneterologie, medicină internă și boli cornice, depozitarea lenjeriei, a substanțelor dezinfectante a ustensilelor de curățenie se face în spații improvizate și neconforme, iar în Pavilioanele A și B  nu există suficiente dușuri și grupuri sanitare pentru pacienți. Inspectorii au mai descoperit că o probă de apă sterilă din blocul operator nu era corespunzătoare și că, în patru probe de aer din aceeași secție de chirurgie există germeni hemolitici și fungi.

Inspectorii au stabilit o serie de măsuri și de termene la care deficiențele să fie remediate: dotarea unității de transfuzie cu frigidere și genți omologate pentru produsele sangvine,  dotarea cu lavoare a unor saloane, asigurarea apei calde la UPU, repararea instalațiilor sanitare și reamenajarea întregului compartiment de Primiri Urgențe, amenajarea încăperilor din Pavilioanele A și B, , înlocuirea sistemului de filtrare pentru prepararea apei sterile din blocul operator și multe altele.

În spitalul brăilean există medici și asistente al căror profesionalism nu poate fi contestat, care salvează vieți și ușurează suferința oamenilor. Și ei, și pacienții au dreptul la condiții optime de desfășurare a actului medical, care să ducă la creșterea calității acestuia. Nu este permis ca, din cauza incompetenței unui manager și din cauza fondurilor insuficiente alocate de Consiliul Județean Brăila, viețile brăilenilor să fie amenințate în fiecare zi. Nu este permis ca un ministru al Sănătății să lase în funcție un director, după ce constată cu proprii ochi cum arată un spital de nota 6. Îi solicit doamnei Sorina Pintea, ministrul Sănătății, să acționeze responsabil măcar acum, să o demită pe doamna Delia Râșnoveanu, managerul SJU Brăila, și să solicite colegilor de la PSD, cei care conduc Consiliul Județean Brăila, să aloce fondurile necesare pentru conformarea unității medicale, potrivit recomandărilor inspectorilor DSP Galați și în termenele stabilite de aceștia”, a mai declarant deputatul liberal Vasile Varga.

Postări asemănătoare

Restricții eliminate. Starea de alertă nu se mai prelungește!

Reperul

Medicii, obligaţi să facă planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le acordă concediu medical

Reperul

Șofer ucrainean, pericol în trafic

Maria Vlad Romaniţă