Reperul
Cultural Eveniment

Back up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice

stiri galati ultima ora

 

Institutul Național al Patrimoniului a inițiat un proiect multianual, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, ce are ca scop conservarea, protejarea și valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive istorice din România, arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice.

Expoziția Back Up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice este deschisă la sediul Centrului Multicultural „Dunărea de Jos”, Str. Domnească nr. 61, Galați și poate fi vizitată până în data de 11 ianuarie 2020. ”Back Up” cuprinde 12 panouri foto-documentare ce reflectă activitatea prodigioasă a reprezentanților Comisiunii Monumentelor Istorice și a problemelor discutate de aceștia, precum și a unora dintre membrii marcanți, a discuțiilor purtate, a punctelor de vedere exprimate și a problemelor pe care le-au avut de înfruntat.

De-a lungul celor 55 de ani de existență (1892-1948), Comisiunea Monumentelor Istorice,a adunat o arhivă ce reprezintă un uriaș depozit de informații istorice, studii istorice, devize, relevee, planuri, discuții, decizii, ce sunt conținute în aceste dosare, referitoare la problemele de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentelor istorice.

Printre rezultatele acestui proiect se pot enumera scanarea și digitizarea a 20.000 de documente ce aparțin arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice, precum și a 5000 de fotografii din fototeca Institutului Național al Patrimoniului.

În afara rezultatelor tehnice ale proiectului, cea mai importantă realizare este salvarea și păstrarea acestei arhive, în condiții de maximă siguranță și păstrarea unor copii digitizate în condiții optime, sigure. Enorma bogăție informațională existentă va putea fi punctul de plecare pentru teme de cercetare variate, pornind de la problemele stringente ale restaurării, până la cele legate de tehnici și de materiale de construcție, la soluții legate de restaurări, de consolidări, de întreaga problematică a monumentelor istorice.

Postări asemănătoare

George R. R. Martin în dialog cu Marian Coman: „Cred că o să avem mereu nevoie de poveşti”

Marian Coman

Lansare de carte la Biblioteca ”V.A. Urechia”

Reperul

Concurs de balet: Festivalul „Feeria Dansului” are loc sâmbătă la Galați

Reperul