Acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat, deputatul PSD Mihai Tudose renunţă la titlul de doctor

* El va fi nevoit, totodată, să renunţe şi la postul de conferenţiar universitar la Academia SRI, unde titlul de doctor este o condiţie obligatorie pentru a putea profesa *

Mihai Tudose, deputat PSD de Brăila şi fost Ministru al Economiei în Guvernul Ponta, a renunţat la titlul de doctor obţinut la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, după ce, în august 2015, a fost acuzat că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat.

Odată cu Tudose au renunţat la titlul de doctor opt persoane, de asemenea acuzate că au plagiat, parţial sau total, lucrările de doctorat susţinute tot la ANIMV. Cei opt l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea, în vreme ce Mihai Tudose l-a avut pe generalul Constantin Onişor, pe atunci director al Şcolii Doctorale a ANIMV, demis în septembrie 2015, după apariţia acuzaţiilor de plagiat privind lucrările susţinute la Şcoala Doctorală a Academiei SRI.

Potrivit ANIMV, citată de presa centrală, cele nouă cereri de renunţare la titlul de doctor au fost făcute în perioada 3-7 martie 2016, ele fiind trimise de ANIMV către Ministerul Educaţiei, instituţia abilitată legal să retragă titlurile de doctor. Înregistrarea solicitării a fost făcută la data de 10 martie 2016.

În ceea ce îl priveşte pe Mihai Tudose, odată cu renunţarea la titlul de doctor, acesta va fi nevoit să renunţe şi la postul de conferenţiar universitar la ANIMV, unde titlul de doctor este o condiţie obligatorie pentru a putea profesa.

Potrivit unui raport publicat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe cji.ro, pentru circa o treime din lucrarea de doctorat a fostului ministrului al Economiei exista suspiciunea de plagiat. Pe baza acestei lucrări, Mihai Tudose a devenit cadru didactic titular în Academia Serviciului Român de Informaţii, locul unde sunt pregătiţi viitorii spioni. Existau şi alte încălcări ale rigorilor academice: un paragraf plagiat se repeta de patru ori de-a lungul lucrării, iar foarte multe trimiteri din notele de subsol erau „în fals”: la paginile respective, autorii vorbeau despre cu totul altceva.

Mihai Tudose a absolvit, în 1994, o facultate privată de Drept, iar între 1993 şi 1998 a îndeplinit funcţia de şef de birou senatorial. Din anul 2000 este deputat.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi opt solicitanţi ai retragerii titlului de doctor, aceştia sunt persoane cu notorietate în România, care au deţinut sau deţin încă funcţii importante în administraţia centrală: Bogdan Licu – membru al CSM la data susţinerii tezei, în prezent procuror general adjunct al României; Neculai Onţanu – primarul Sectorului 2 la data susținerii tezei, acum în arest preventiv pentru luare de mită; Loredana Radu – nepoata lui Gabriel Oprea şi avocată la data susţinerii tezei, arestată odată cu Onţanu în acelaşi dosar, plasată ulterior în arest la domiciliu; Adela Popescu (Neagu) – fosta secretară a lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naționale și la Ministerul de Interne; Mihai Stănişoara – deputat la data susținerii tezei; Radu Stroe – deputat PNL la data susținerii tezei, a devenit ulterior ministru de Interne în guvernul USL și membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI; Daniel Andrei Moldoveanu – șeful Comunității Naționale de Informații din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susținerii tezei; Romeo Raicu – vicepreședinte PDL la data data susținerii tezei, a fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare de control al SIE.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati