Acuzaţii de malpraxis în cazul copilului sufocat cu boabe de porumb

* Familia a depus plângeri la Comisia de Malpraxis a DSP şi la Parchet *

Familia lui Ştefan, copilul de 1,8 ani din Tecuci care a murit luni seară la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Galaţi, a făcut vineri două plângeri – către Comisia de Malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică şi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. Acolo deja era un dosar penal deschis asupra faptei de ucidere din culpă. De data asta, familia copilului spune că are grave suspiciuni faţă de cadrele medicale care au fost implicate în acest caz.

Copilul a murit la cinci ore după ce a înghiţit accidental boabe de porumb, a fost transportat cu maşina familiei prin două oraşe, în două spitale. Rudele au explicat şi de ce nu au apelat la ambulanţă. Accidentul a avut loc într-un imobil aflat la cinci minute de Spitalul Tecuci, aşa că nu avea cum să ajungă o salvare la ei mai repede decât au dus ei înşişi copilul la Urgenţa spitalului. Rudele micuţului spun că tot răul ar fi pornit de acolo, de la Spitalul din Tecuci, unde copilul adus pe braţe de părinţi nu ar fi fost tratat ca o urgenţă. Dimpotrivă, li s-ar fi spus că  trebuie să stea liniştiţi.

“L-a văzut medicul de gardă, acesta a mers cu el la radiografie, a văzut filmul de la radiografie şi dânsul, domnul doctor, a zis că el nu vede nimic, dar să stea liniştiţi. Ca  sfat, să stea liniştiţi vreo două-trei ore şi că nu se va întâmpla nimic. Nu le-a precizat unde să stea, aşa că au crezut că trebuie să se întoarcă la camera de gardă, crezând că acolo trebuie să aştepte, iar acolo asistenta le-a spus să meargă afară să stea, să îi dea apă să bea până trece perioada asta să vedem ce se întâmplă”, a spus Constantin Vârlănuţă, unchiul copilului.

Acesta a şi depus plângerile la cele două instituţii. Unchiul a mai explicat apoi de ce, din nou, familia nu a făcut apel la salvare şi au dus copilul la Galaţi cu maşina proprie. “Ce fac, din curtea spitalului eu sun la ambulanţă? Starea copilului a  fost aceeaşi de la Tecuci şi până la Galaţi a fost aceeaşi tot timpul. Pe noi ne-au pus să aşteptăm două-trei ore, dar dacă tu vezi că al tău copil tău se sufocă, respiră greu şi îl vezi că plânge, tu ce ai face? Am decis să plecăm la Galaţi”, a mai spus Constantin Vârlănuţă.

La Spitalul de Copii Galaţi, familia recunoaşte că mobilizarea de forţe a fost mai mare decât la Tecuci, dar nu este de acord cu starea în care au susţinut medicii că a venit copilul. Familia spune că băiatul era conştient, plângea, dar nu era în stare gravă. Era conştient şi când i s-a făcut radiografia, apoi deodată au văzut că îl resuscitau. Elicopterul chemat de medicii de la Spitalul de Copii îl aştepta pe pistă, dar Ştefan nu a mai avut zile. Deja era mort când echipajul SMURD venise să facă transferul.

Doctorul Claudiu Zara, managerul Spitalului Tecuci, are o altă explicaţie, cu destule lacune însă. Susţine că pacientul a fost investigat şi la Radiologie, şi laringoscopic şi nu avea nicio obstrucţie. Medicul de gardă a recunoscut în faţa managerului şi faptul că a sfătuit familia să mai stea o vreme, o oră-două sub observaţie. Spitalul a deschis acum propria anchetă.

Familia copilului mort, se pare, cu zile nu vrea decât să ştie unde şi cine a făcut greşeala care a secerat o viaţă atât de devreme.

la dsp (12)

3976 Vizualizari 3 Azi

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati