AFDJ Galaţi: Restricţia de navigaţie între Cernavodă şi Olteniţa ar putea fi ridicată

* Creşterile de nivel şi debit ale Dunării prognozate pentru următoarele şapte zile ar putea contribui la ruperea podurilor de gheaţă din acel sector *

Circulaţia pe Dunărea fluvială rămâne închisă doar pe sectorul cuprins între Cernavodă şi Olteniţa, însă, în funcţie de creşterile de nivel şi debit prognozate în următoarele şapte zile, această restricţie ar putea fi ridicată, anunţă Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ).

Potrivit directorului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, prognoza hidrologică pe următoarele şapte zile indică o creştere serioasă a debitului Dunării, fapt care va conduce la ruperea podurilor de gheaţă şi dispersarea lor de-a lungul apei, ceea ce ar putea permite reluarea traficului naval pe Dunărea Fluvială. “Conform avertizării hidrologice primite, în următoarele şapte zile debitul Dunării va ajunge la 7.100 de metri cubi pe secundă, ceea ce este îmbucurător căci va creşte viteza curentului, va rupe podurile de gheaţă, dar această rupere nu va fi brusă, nu se vor pune în pericol navele. Deja s-a înregistrat o creştere a debitului şi a nivelului, de la debitul de 5.300 mc/s, care este debitul multianual, va ajunge la 7.100 mc/s. Deja pe 7 februarie aveam debit de 5.000 mc/s în aval de Porţile de Fier, iar azi debitul este de 6.000 mc/s, avem o creştere de nivel, la Gruia, acum două zile, de 1,28 m. Deci este un val care va ajunge şi la Galaţi, dar e îmbucurător că nivelul şi debitul cresc. Deocamdată, faţă de aceste creşteri, nu am avut semnale că s-ar fi produs ceva probleme la nave, sperăm nici să nu avem astfel de semnale”, a declarat Dorian Dumitru.

Un prim efect al creşterii debitului şi nivelului Dunării a a fost acela că podul de gheaţă format în amonte de Olteniţa a curs pe firul apei, iar navigatorii au putut să îşi recompună barjele cu marfă, împrăştiate, zilele trecute, de-a lungul apei, din cauza sloiurilor, care le rupseseră ancorele. “Pe sectorul fluvial, traficul naval este deschis de la Brăila la Cernavodă şi pe sectorul Olteniţa-Turnu Severin. Rămâne restricţionat în continuare sectorul Cernavodă-Oleteniţa, între km 406 şi km 375, pentru că în amonte de Călăraşi sunt poduri de gheţă. Totuşi, convoaiele prinse în gheaţă, cele care au cerut sprijin,  au format, ieri, convoaiele. Este vorba de convoaiele de la Metaltrade şi Mercur. Acum acestea  aşteaptă să se îmbunătăţească condiţiile să navige spre Cernavodă”, a declarat directorul AFDJ Galaţi.

Acesta nu a exclude posibilitatea redeschiderii, în zilele următoare, a traficului naval şi pe segmentul Cernavodă-Olteniţa, dacă sloiurile de gheaţă se vor dispersa datorită creşterii debitului şi nivelului Dunării.

Mircea Toader: Să folosească nave private ca să creeze culoar pe Dunăre

Aducându-şi aminte de vremea pe când era deputat, în 2012, Mircea Toader a povestist, astăzi, la o conferinţă de presă, cum s-a procedat în iarna acelui an, când pe Dunăre se formaseră poduri de gheaţă care blocau traficul naval, producându-le mari pierderi navigatorilor, situaţie asemănătoare cu cea actuală. “Să folosească navele private, aşa cum s-a întâmplat în 2012, când am folosit această soluţie. Atunci am vorbit cu Navrom  şi ei au venit cu barjă de 3.500 tone şi cu un împingător de 4.500 de cai şi au spart gheaţa, au făcut culoar, deci, tehnic este posibil. AFDJ trebuie să decidă şi să plătească, pentru că nimeni nu face acest lucru gratis”, a declarat Mircea Toader.

În prezent membru al Comisiei de Transporturi din cadrul PNL, Mircea Toader a făcut, astăzi, un apel către autorităţile statului şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos în vederea spargerii podurilor de gheaţă formate pe Dunărea fluvială, în zona Călăraşi, o solicitare care a fost făcută, recent, de peste 40 de companii de transport naval care cumulează o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati