Alertă pe Dunăre! Navele blocate între gheţuri, în mare pericol din cauza creşterilor de nivel şi debit

* Dacă podul de gheaţă din zona Călăraşi-Olteniţa, care are şi doi metri grosime, va fi pus în mişcare de ape, el va antrena haotic şlepurile din convoaiele blocate, putând produce evenimente grave *

Cresc cotele Dunării din pricina gheţii care se topeşte, iar asta le-ar putea crea grave probleme navelor prinse în podurile de gheaţă. Alerta lansată prin două avertizări de către Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) pleacă de la atenţionările hidrologilor, care anunţă creşteri ale cotelor. Potrivit declaraţiilor făcute de Dorian Dumitru, AFDJ Galaţi, INMH a anunţat că în următoarele şapte zile, la intrarea în ţară, debitul Dunării va creşte  la 6.700 de metri cubi pe secundă, faţă de 5.300, cât ar fi fost normal. Cotele vor creşte cu aproximativ un metru în scurt timp, riscând să producă fenomenul de inundaţie şi de angrenare în mişcare a banchizei de gheaţă. De aceea, marinarii au fost avertizaţi să ia măsuri de siguranţă privind ancorarea şi să anunţe imediat Căpitănia Portului dacă văd o banchiză. O altă avertizare către marinari este legată de navigaţia care va trebui să se desfăşoare doar cu ajutorul radarului deoarece balizele de semnalizare au fost distruse de gheaţă.

1Creşterea nivelului Dunării poate afecta siguranţa navelor prinse în podul de gheaţă de peste 120 de kilometri aflat în zona Călăraşi-Olteniţa. Navele vor fi şi mai mult afectate dacă podul de gheaţă, care are şi doi metri grosime, va fi pus în mişcare şi va antrena haotic şlepurile din convoi, putând produce evenimente grave.

Între Călăraşi şi Olteniţa, pe o lungime de 120 de kilometri, sunt blocate 29 de nave pe care se află marinari ai companiilor de armatori din Galaţi, ce stau şi de o lună blocaţi între gheţuri. Dumitru Ştefan, armator, a spus că deja în zonă au fost incidente, un convoi fiind împrăştiat din cauza mişcărilor gheţii. Patru  marinari sunt blocaţi  pe două şlepuri în banchiză, alimentarea cu apă şi alimente făcându-se doar cu elicopterul. Convoiul prins în gheaţă este încărcat cu 25 de mii de tone de marfă. Pierderile suferite de armatori din pricina traficului blocat se ridică la 3,5  miliioane euro de la începutul acestui an.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati