Alexandru Dănăilă: Primarul și președintele CJ boicotează proiectele PNL de reducere a taxei de salubritate și eliminare a celei pentru apa de ploaie

* Liderul PNL Brăila este extrem de deranjat de faptul că nici de data aceasta proiectele respective nu au ajuns să fie discutate în CLM sau în CJ *

Deși de mai multe luni se chinuie să aducă în discuția CLM proiectele privind reducerea taxei de salubritate de la 11 lei/persoană/lună la 6 lei/persoană/lună și pe cel privind mandatarea primarului Marian Dragomir ca reprezentant al Consiliului Local Municipal în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Dunărea” pentru a propune și a vota eliminarea taxei pe apa meteorică prin reducerea coeficientului de scurgere la zero, liberalii nu au reușit nici de această dată. Liderul liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, a explicat ieri într-o conferință de presă că găselnița folosită acum de primar pentru a-i boicota a fost un raport negativ întocmit de direcțiile din subordinea Primăriei asupra celor două proiecte, în condițiile în care aceleași hârtii au fost avizate favorabil în urmă cu câteva luni.

“Consilierii PNL au depus, în primul rând, un proiect de hotărâre pentru reducerea taxei de gunoi de la 11 lei la 6 lei. În luna decembrie a anului trecut, când a fost supusă dezbaterii Consiliului Local această taxă de salubrizare, a fost întocmită o fundamentare de către unele direcții din cadrul Primăriei Brăila, unde au spus că 7 lei pentru fiecare persoană este o sumă suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile cu colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere, plus acea taxă de mediu care se vira către bugetul de stat. Când a fost suspendată această taxă impusă de Guvern, noi am inițiat un proiect de hotărâre privind scăderea taxei de salubrizare, din perspectiva faptului că o componentă a prețului nu mai era de actualitate. La momentul respectiv, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi și, la fel, în baza acelui raport din decembrie 2016, în august 2017 a fost întocmit un raport de specialitate favorabil, un aviz pozitiv, în sensul în care se putea implementa această măsură. Consilierii PSD, împreună cu primarul municipiului Brăila, au ales să se abţină, care reprezintă, până la urmă, un vot negativ. Acum, noi am revenit în octombrie cu același proiect și a fost supus la vot în noiembrie. Am primit din partea direcțiilor din cadrul Primăriei un raport negativ. Este pentru prima dată când eu am văzut un astfel de raport negativ. Deci, direcțiile au spus că nu este legal și nu este posibil să se producă această reducere, lucru pe care l-au avizat pozitiv în decembrie 2016, în urma unor calcule făcute chiar de Primărie și pe care l-au avizat pozitiv și în luna august 2017, când a intrat în CLM și a fost respins prin vot”, a explicat Dănăilă.

Acesta a adăugat că fix pentru aceste proiecte 10.000 de cetățeni au semnat o inițiativă cetățenească și e curios ce răspuns le va da primarul acestora, mai ales dacă unii vor veni la ședința CLM din luna decembrie, când ar trebui să se discute această inițiativă.

“Aşteptam, în primul rând, un răspuns: când s-a greșit? În luna decembrie 2016, în august 2017 sau în noiembrie 2017? Trebuie văzut cine a greșit și tras la răspundere. Pentru că deja lucrurile merg într-o direcție în care nimeni nu este vinovat, facem ce ne taie capul, astăzi într-un fel, mâine în alt fel, și nu răspunde nimeni. Iar noi, locuitorii, suntem obligați să plătim în continuare o taxă supralicitată pentru niște servicii printre cele mai proaste din ţară. Lucrul ăsta trebuie să înceteze. Nici primarul, nici consilierii nu au înțeles că noi avem astăzi peste 10.000 de semnături. (…) În luna decembrie, primarul este obligat să supună la vot acest proiect inițiat de 10.000 de cetăţeni. Noi vom face public momentul în care va avea loc ședința, este posibil ca unii dintre cei care au inițiat proiectul să vrea să participe. Și sunt curios ce le va spune primarul municipiului celor 10.000 de cetăţeni. (…) Au semnat vreo 7-8 persoane raportul negativ. Deci i-a forțat pe toți, pentru că altfel nu se poate. Cum în august semnezi ceva, iar în octombrie altceva? Este neglijenţă! Schimbările astea de opinie de la o zi la alta îmi dau de bănuit”, a adăugat Dănăilă. Acesta a mai precizat că, la CJ, lucrurile stau și mai rău, deoarece proiectele nu au fost nici măcar introduse în dezbatere publică.

De partea cealaltă a baricadei, primarul Marian Dragomir a explicat în cadrul ședinței CLM de ieri că și el este nemulțumit de modul în care își fac treaba firmele de salubrizare. “Nici nouă nu ne place cum se colectează gunoiul din municipiul Brăila. Din acest motiv ați votat unii dintre dumneavoastră luna trecută în CLM acea investiție în societatea Primăriei care își va produce efectele din primăvara anului viitor, când se vor încheia licitațiile și, la fel cum au venit autobuzele la ‘Braicar’, vor veni și mașinile noi ale societăţii. Una dintre cele două, ‘Braicata’, a adus la Brăila două mașini. Probabil că au înțeles mesajul că, dacă investim în societatea proprie, iar dânșii nu investesc, își vor pierde, probabil, întreg sectorul. Atunci, pentru a nu pierde, au început și ei să investească”, a declarat Marian Dragomir.

În ceea ce privește propunerea de eliminare a taxei pe apa meteorică prin reducerea coeficientului de scurgere la zero, primarul a precizat că modificarea prețului pentru apă se poate face doar cu avizele de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) și Asociația Română de Standardizare, solicitate deja de către ADI Dunărea. Edilul-șef a adăugat că, în alte județe unde taxa a dispărut, fie consilierii dau și acum cu subsemnatul, fie a fost contopită cu tariful la apa potabilă și la canalizare.

2995 Vizualizari 6 Azi

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati