Artă şi Ceremonial la Mesele Regale, expoziţie cu intrare gratuită în zilele de doliu naţional

* Expoziţia este găzduită de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi *

Gălăţenii pot vizita gratuit în aceste zile de doliu naţional, în memoria Regelui Mihai I al României, expoziţia “Artă şi Ceremonial la Mesele Regale”. Expoziţia, care cuprinde 270 de piese din argint, porţelan şi cristal, dar şi două tablouri, expuse prima oară după restaurare, este deschisă la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine, care funcţionează în fostul Palat Arhiepiscopal al Dunării şi Tomisului de Jos, acolo unde Familia Regală a României avea un apartament special rezervat pentru perioadele în care membrii Casei Regale vizitau Galaţiul.

Una dintre cele mai importante piese ale colecţiei este o garnitură de tacâmuri din argint aurit și porțelan făcute în secolul al XIX-lea, un porțelan care a fost pictat manual, fiecare tacâm în parte fiind diferit pictat. “În expoziţie se află şi tacâmuri folosite sigur şi de Regele Mihai I  la Peleş, Pelişor sau la Palatul Regal. Vizitatorii pot vedea şi două tablouri care îi reprezintă pe Regele Carol I și Regina Elisabeta, tablouri executate în anul 1895 de către un pictor francez, pentru aniversarea a 30 de ani de domnie și odată cu inaugurarea podului peste Dunăre. Ultima vizită regală la Palatul Arhiepiscopal a membrilor Casei Regale a  fost în 1906, când s-a pus piatra de temelie a actualei Catedrale Arhiepiscopale din Galați. Au venit atunci Principele Moştenitor Ferdinand şi Principesa Maria”a declarat preotul Cosmin Ilie, directorul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi.

Expoziția este organizată în colaborare  cu Muzeul Naţional Peleș și va putea fi vizitată până pe data de 10 martie 2018. Intrarea este gratuită în zilele de doliu național, respectiv pe 14, 15 şi 16 decembrie 2017.

expozitie regala2

2204 Vizualizari 3 Azi

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati