Asociaţia Berarii României: Consumul de bere stagnează

* Cu o staţie-pilot de producere a berii la facultate şi o fabrică de bere în oraş, studenţii gălăţeni au şanse mai mari să devină “maeştri berari” *

Asociația Berarii României a anunțat principalele rezultate ale pieței berii în 2016, la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați. S-a ales acest loc pentru a sublinia rolul pe care instituția academică îl are în formarea tinerelor generații de maeștri berari.

Potrivit datelor furnizate de către Asociația Berarii României, volumul pieţei berii în 2016 s-a menținut la 15,8 milioane hl, nivel atins și în 2015, în timp ce consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 l. “Având un caracter profund național, definit de o pondere de peste 97% a producției locale de bere în consumul intern și 70% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii continuă să fie un stimul economic important la nivelul întregii țări. Datorită contextului fiscal stabil din 2016, piața berii a putut evolua în mod natural, având în continuare un efect economic pozitiv prin: valoarea adăugată generată în cadrul tuturor activităților conexe, importante contribuții la bugetul de stat sub formă de taxe și impozite și prin crearea, în mod direct și indirect, a 85.000 locuri de muncă la nivel național”, a declarat Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

Exporturile au înregistrat o ușoară scădere, de 0,08 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl.

În ceea ce priveşte tipurile de ambalaj al berii, preferințele consumatorilor au avut doar mici variații în 2016 față de anul precedent. Berea îmbuteliată la sticlă a înregistrat cea mai mare variație în rândul preferințelor consumatorilor, cu o creștere de aproximativ 3 puncte procentuale, de la 24,8% în 2015, la 27,68% în 2016. Deși a înregistrat o scădere cu aproximativ 2 puncte procentuale, de la 53,4% în 2015, la 51,6% anul trecut, ambalajul de tip PET a continuat să dețină și în 2016 cea mai mare pondere pe piață.

Universitatea “Dunărea de jos”, mai exact Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, este unica din ţară care are o staţie de producere a berii, ceea ce le oferă studenţilor gălăţeni o şansă în plus la angajare. Nu mai spunem despre faptul că în oraş se află una dintre cele 12 fabrici de bere din ţară, aşa că, în ciuda concurenţei pe piaţa angajărilor maeştrilor berari, mulţi preferă studenţii gălăţeni, a spus spus Camelia Vizireanu, Decan al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati