Atenţie la căpuşe! Recomandări de la DSP

* Experţii ne sfătuiesc cum să ne protejăm de căpuşe şi le amintesc primăriilor să taie vegetaţia *

Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi avertizează populaţia să îşi ia măsuri de siguranţă după ce, în ultimele săptămâni, zeci de gălăţeni au fost muşcaţi de căpuşe. Muşcătura de căpuşă este periculoasă şi, netratată, poate fi fatală.

Căpuşa este un dăunător, iar în locul înţepăturii, după ce a căzut sau a fost îndepărtată, poate apărea, din cauza reacţiilor alergice la saliva căpuşei, o leziune urticariană, caracterizată prin senzaţii accentuate de mâncărime şi cu un centru de necroză. Căpuşa poate fi periculoasă, deoarece este purtătoare de arboviruşi şi agenţi patogeni ai bolii Lyme (borelioză). Dacă se transmit la om agenţii patogeni ai bolii Lyme (Borrelia burgdorferi), acesta se poate îmbolnăvi uşor de această boală.

Boala se desfăşoară în diferite etape, care sunt fiecare caracterizate de simptome specifice: în primă fază, eritem al pielii, stare de slăbiciune, dureri de picioare şi de mâini, inflamarea glandelor limfatice sau simptome de gripă; în faza a doua, pareze parţiale, poliartrită, pericardită şi nevrite, precum şi tulburări ale ritmului cardiac şi, în ultima fază a bolii, modificări ale creierului asemănătoare celor ce acompaniază boli precum sifilisul sau scleroza multiplă. În cazul în care, după o invazie de căpuşe, se observă una sau mai multe simptome din cele descrise anterior, trebuie mers neapărat la medic în cel mai scurt timp posibil, pentru ca, în eventualitatea unei infecţii cu agenţii patogeni ai bolii Lyme, să se înceapă cât mai repede tratamentul corespunzător. Arboviruşii transmisibili prin căpuşe sunt agenţii patogeni ai meningoencefalitei de început de vară (virusul FSME). Aceşti arboviruşi apar la rozătoare, de la care sunt preluaţi de căpuşele ce se hrănesc cu sângele acestora. La schimbarea gazdei, căpuşele pot transmite aceşti viruşi şi la oameni, care, drept consecinţă, se îmbolnăvesc de meningoencefalită.

Măsuri de protecţie individuală

 • Purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Băgaţi-vă pantalonii în ghete pentru a împiedica urcarea pe picioare a căpuşelor.
 • Purtaţi haine de culori deschise şi textură mai deasă pentru a putea vedea uşor căpuşele.
 • Dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic, pentru a vă proteja şi mai mult.
 • Când sunteţi în aer liber, nu staţi pe pământ.
 • Inspectaţi corpul cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
 • Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul cu atenţie, pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut anterior.
 • Puteţi utiliza DEET (Dietil toluamida) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ etc.) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni etc.).
 • În cazul în care aţi fost muşcaţi de căpuşă, prezentaţi-vă la medicul de familie sau la camera de gardă a unui spital apropiat pentru a fi extras corpul acesteia în condiţii sigure.

Măsuri pentru controlul populaţiilor de căpuşe

Direcția de Sănătate Publică Galați a informat toate primăriile din județul nostru, încă de la începutul lunii aprilie, că au obligația de a organiza și desfășura acțiuni de combatere a artropodelor și rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort.

 • Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.
 • Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.
 • Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.
 • Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor.
 • Combaterea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă în spații adecvate a grânelor, folosirea capcanelor și momelilor otrăvite etc.
 • Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici etc.) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte).
 • Proceduri de dezinsecții profilactice periodice.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati