Au început operaţiunile de dragare pe Dunăre pentru menţinerea şenalului navigabil deschis

* Lucrările au loc în dreptul Galaţiului şi vor continua în aval, spre Isaccea *

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) a anunţat navigatorii că, începând de astăzi, draga “Dunărea Maritimă” lucrează la punctul critic Galaţi, de la kilometrul 153 până la kilometrul 154, în scopul asigurării adâncimilor de navigaţie. Operaţiunea este necesară deoarece, din cauza secetei, debitul şi cotele Dunării sunt la un nivel mult mai mic decît cel obişnuit.

“Navigatorii au luat notă prin acest aviz şi vor ţine legătura prin radio cu draga ‘Dunărea’, astfel încât circulaţia să se desfăşoare în siguranţă şi pentru dragă, şi pentru navele şi convoaiele care trec prin zona de dragaj. Prognoza hidrologică nu este una îmbucurătoare, în sensul că debitul la ora actuală este în jur de 3.200 metri cubi pe secundă, cu tendinţă de scădere la 3.100, după care o creştere la 3.300, dar este un debit mult scăzut faţă de debitul multianual, care este de 4.300 de metri cubi pe secundă pentru luna august. Două luni de zile, iunie şi iulie, nu am putut efectua lucrări de dragare pentru că în această perioadă avem interdicţie de la autorităţile de mediu, este migraţia peştilor. Debitul  acum este în jur de 60%. Este o perioadă care duce lipsă de ploi, iar principalii afluenţi, mă refer la Tisa, Sava, Drava nu aduc un aport de debit pentru că şi acolo cotele sunt în scădere”, a declarat Dorian Dumitru, director general AFDJ Galaţi.

După Galaţi, dragările vor continua la confluenţa Prutului cu Dunărea şi, în aval, la Isaccea şi, dacă va fi nevoie, la Bara Sulina.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati