Autoritatea Electorală Permanentă, sesizată privind situația participării la vot a persoanelor cu dizabilități

* Maria Mădălina Turza, candidat independent pentru Parlamentul European și activistă pentru drepturile omului, atrage atenția asupra nevoii de a le facilita persoanelor cu dizabilități din România accesul la vot *

Maria Mădălina Turza, candidat independent la alegerile europarlamentare din acest an, i-a transmis Autorității Electorale Permanente (AEP) o solicitare privind situația participării persoanelor cu dizabilități la vot și măsurile luate pentru asigurarea acestui drept fundamental.

”Auzim la fiecare scrutin electoral că cine nu votează, nu contează. Sau nu are dreptul să se plângă. Uităm însă, că grupuri întregi de persoane vulnerabile NU POT vota. Îmi doresc ca alegerile europarlamentare din mai 2019 să devină momentul de răscruce în istoria electorală a României, în care să ne amintim cu toții, indiferent de culoare politică sau statut, că persoanele cu dizabilități sunt tot cetățeni români și au dreptul să voteze. Nu putem ascunde și reduce la tăcere la infinit categorii întregi de oameni vulnerabili prin limitarea dreptului la vot sau ignorare”, a declarat Maria Mădălina Turza.

Aceasta a subliniat că în România trăiesc 812.594 de persoane cu dizabilități, dintre care 748.210 sunt adulți. În schimb, țara noastră are una din cele mai mici rate de participare politică a persoanelor cu dizabilități, sub 4%, care înseamnă și îngrădirea dreptului la vot.

„Principalele cauze care îngrădesc dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități din România sunt:

  • lipsa accesibilizării informațiilor și materialelor electorale pentru diferitele tipuri de dizabilități
  • lipsa accesibilizării spațiilor de votare pentru toate tipurile de dizabilități
  • lipsa accesibilizării buletinelor de vot
  • lipsa unor mecanisme eficiente și accesibile de raportare a încălcării dreptului la vot”, a declarat Maria Mădălina Turza.

Maria Mădălina Turza este mama unei fetițe cu dizabilități, activistă pentru drepturile omului și voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilități de mai bine de 10 ani. Ea este licențiată în Științe Politice la Universitatea din București, are un Master în Politici de Educație Incluzivă și Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA, studii postuniversitare în Drept Internațional Umanitar, precum și o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilități, al instituțiilor și legislației europene privind combaterea discriminării. În 2016-2017, Maria Mădălina Turza a fost beneficiara unei burse Fulbright/Humphrey a Departamentului de Stat al SUA în domeniul drepturilor omului și al politicilor de educație incluzivă.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati