Bogdan Rodeanu, primul pe lista USR pentru Parlament la Galaţi. Radu Oprea explică “spiritul USR”

* Radu Oprea, fostul vicepreşedinte al filialei USR de la Galaţi, desfiinţată la doar cinci zile de la înfiinţare, spune că atragerea de noi membri a fost îngreunată de criteriile severe de selecţie ale USR, iar consecinţa directă a fost desfiinţarea filialei *

Uniunea Salvaţi România a depus candidaturile la Galaţi, a informat partidul într-o postare făcută joi seară pe pagina oficială de pe Facebook. “Primii pe liste sunt: Bogdan Rodeanu – manager [al] unui mic oraș, directorul Direcției Cămine, Cantine și Proiecte Studențești a Universității Dunărea de Jos. Dragos Neamu – fost consilier al ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, Director Executiv al Rețelei Naționale a Muzeelor. George Dircă – avocat, membru în Baroul București din 2005, specializare în drept penal și instituții europene”, se arată în postarea USR.

Primul pe lista USR de la Galaţi, Bogdan Rodeanu, care a candidat şi la Consiliul Local Galaţi la alegerile din 5 iunie, dar ca independent, a completat informaţia într-o postare proprie pe Facebook. Rodeanu a anunţat că pe lista USR de la Galaţi se află şi Cosmin Reti – antreprenor, Giani Toma – inginer proiectant în construcţii navale, Postica Andrei – inginer, Rusu Daniela – economist şi Zinica Daniel – area sales manager.

Prezenţa lui Bogdan Rodeanu pe lista USR la Galaţi fusese confirmată, voalat, încă de marţi, de Radu Oprea, fostul vicepreşedinte al filialei USR de la Galaţi, proaspăt înfiinţată şi deja desfiinţată. Invitat al ediţiei din 25 octombrie a emisiunii “Deschide Lumea” de la Realitatea TV Galaţi-Brăila, Oprea a lăsat să se înţeleagă că Rodeanu este un personaj dorit de USR. “Conform spiritului partidului, Bogdan Rodeanu ar fi un membru dorit în cadrul partidului”, a afirmat fostul vicepreşedinte al USR Galaţi.

Oprea: Este un job foarte dificil să găseşti oameni pe profilul USR

radu-opreaRadu Oprea (foto stânga), care a participat activ la înfiinţarea filialei USR din sudul Moldovei şi la strângerea a 5.000 de semnături de susţinere a candidaţilor USR la alegerile parlamentare din 11 decembrie, a încercat să explice de ce organizaţia de la Galaţi s-a desfiinţat la doar cinci zile de la înfiinţare şi mulţi dintre cei din linia întâi, inclusiv el, au făcut un pas în spate.

Pe de o parte, asupra lui Radu Oprea ar fi apărut – de la Bucureşti – suspiciuni de traseism politic „prin asociere”, din cauza candidaturii sale la Consiliul Local Galaţi în 2012, ca independent, în echipa de susţinători a candidatului la Primăria Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, şi el independent la momentul respectiv. Fost ţărănist, Ciumacenco plecase din PSD înainte de alegerile din 2012 şi după acel scrutin a intrat în PDL, iar în urma fuziunii PDL-PNL se găseşte în tabăra liberală, din partea căreia a candidat la Primăria Galaţi şi în 2016, tot fără succes. Liderii USR s-au temut ca nu cumva, urmând modelul lui Ciumacenco, Radu Oprea să folosească Uniunea ca pe un autobuz care să îl ducă spre alte destinaţii politice.

Revenind la USR, o altă cauză a imploziei filialei de la Galaţi au reprezentat-o criteriile de selecţie extrem de severe ce le-au fost aplicate potenţialilor membri, a explicat Radu Oprea. Filiala a putut spune DA unui număr foarte mic de membri, 11, ceea ce a făcut ca, după retragerea a 5 dintre ei, filiala să se desfiinţeze din cauză că rămăsese cu mai puţin de 7 membri şi devenise nestatutară.

Aceste criterii dure de intrare în USR sunt parte din „spiritul USR”, pe care liderii partidului au eşuat să i-l insufle echipei de la Galaţi, a spus fostul vicepreşedinte al filialei. Fiindcă l-a pomenit extrem de des în argumentarea desfiinţării organizaţiei de la Galaţi, fostul vicepreşedinte a fost întrebat de moderatorul emisiunii „Deschide Lumea” ce este, de fapt, spiritul USR. „Încă îl învăţ, să ştiţi. (…) Încă mă chinui să înţeleg acest spirit al USR. Pot spune că acest spirit al USR protejează partidul de persoane care nu corespund cu ceea ce caută alegătorii în cei pe care vor să pună ştampila. Din punctul de vedere al USR, din ceea ce am înţeles eu, trebuie să fie persoane care au demonstrat în activitatea profesională, (…) să fie buni specialişti, să fie credibili. În acelaşi timp, fiind un partid anti-sistem, criticând celelalte partide pentru nivelul socio-economic destul de precar în care ne aflăm, nu sprijină persoane care vin cu o experienţă, mai ales bogată, de activitate politică, vor oameni noi, oameni cât mai puri, deşi n-aş duce la extrem acest purism. Şi este un job foarte dificil să găseşti oameni pe profilul acesta al USR-ului”, a declarat Radu Oprea în emisiunea „Deschide Lumea”.

El a confirmat, totodată, că şi la USR a existat o luptă pentru candidaturile la alegerile parlamentare. „Eu m-am retras. Abordarea mea în cadrul USR a fost să nu calc pe picioare pe nimeni. Nici nu am candidat la funcţia de preşedinte (al filialei, n.r.). Am mers pe acelaşi principiu şi la candidaturi – nu candidez acolo vor şi alţii să candideze”, a afirmat fostul vicepreşedinte al defunctei filiale USR Galaţi, Radu Oprea, marţi, la Realitatea TV Galaţi-Brăila.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati