Brăilenii nu scapă de taxa majorată la salubritate

* Guvernul Tudose a suspendat taxa de mediu până la începutul lui 2019 și liberalii au solicitat în CLM micșorarea ei, dar Primăria a explicat că nu poate modifica taxa la mijlocul anului fiscal *

Discuții intense, ieri, în ședința ordinară a CLM Brăila, pe tema aprobării actelor adiționale la contractele cu operatorii de salubritate, ca urmare a suspendării taxei de mediu până în 2019 de către Guvern. Este vorba despre taxa de mediu de 80 lei/tonă care trebuia achitată de administrațiile locale pentru deșeurile nesortate duse la gropile de gunoi. Din nefericire pentru brăileni, însă, taxa de salubritate nu va putea fi micşorată decât anul viitor, deoarece legislația fiscală nu permite acest lucru.

Consilierii liberali au încercat ieri, în plen, să propună un amendament sau să obțină un acord de principiu care să prevadă ca banii încasați până acum de la populație să fie reportați pentru anul viitor, însă nu au avut câștig de cauză, aparatul de specialitate al Primăriei explicând că legea nu permite ca o taxă să fie modificată la mijlocul anului fiscal. “Taxa de salubritate de 80 lei/tonă a fost suspendată până la 1 ianuarie 2019, ca atare, solicit CLM Brăila recalcularea taxei începând cu luna a șaptea 2017, până la finele anului, urmând ca sumele achitate de cetăţenii municipiului Brăila pe perioada acestor șase luni să fie folosite de fiecare cetăţean pentru plata aceleiași taxe, dar în anul fiscal următor. Iar cetăţenii care nu au plătit această taxă de salubritate să aibă posibilitatea să o plătească acum, corect”, a fost comentariul liberalului Petrică Popa. Acesta a solicitat ca, dacă amendamentul respectiv nu este votat, atunci plenul ar trebui măcar să dea un “gir moral” pentru un proiect ulterior în acest sens, însă niciuna dintre propunerile sale nu a fost acceptată.

“Eu apreciez nivelul politicianist al discuțiilor din CLM, dar aș fi vrut, domnule consilier, în primul rând, să apreciem faptul că nu am fost la fel de vocali când Guvernul Dacian Cioloş a introdus această taxă. Ba dimpotrivă, unii își frecau mâinile că o să crească primarul municipiului această taxă. Și este un lucru adevărat ce vă spun acum. Mai mult decât atât, am făcut nenumărate demersuri pentru scăderea acestei taxe, iar unii ne-au fost alături, în timp ce alții doar ne-au privit. Acum, după mai multe demersuri, vine Guvernul Tudose care suspendă această taxă până în ianuarie 2019. Să nu încercăm vreunii dintre noi, indiferent de culoarea politică pe care o avem, să profităm de faptul că am găsit deschidere la Guvernul Tudose pentru suspendarea acestei taxe pe care am considerat-o cu toții o povară pentru cetăţeni și pe care a trebuit să o punem în aplicare! Așa cum a fost posibil să o implementăm, tot la fel, în baza argumentelor legale, o vom suspenda pe perioada în care ea nu se va plăti”, a fost răspunsul primarului Marian Dragomir la comentariul liberalului Popa.

“Aici nu este vorba de politicianism, domnule primar. Cu tot respectul pe care încă vi-l port, v-aș aduce aminte că trebuie să încetați cu aceste afirmații faţă de ceea ce a fost. Poate că multe dintre problemele Brăilei sunt din cauza Guvernului Brătianu, așa este? Poate că Brăila trebuie să plătească la infinit niște sume pe care nu ar trebui să le plătească! Deocamdată, această hotărâre pentru taxa de salubritate nu a fost dusă la îndeplinire printr-o hotărâre de Consiliu Local de către Guvernul Cioloş, Ponta, Tudose sau Brătianu. Eu am apelat la CLM că să facă acest demers!”, a punctat consilierul PNL Petrică Popa.

Într-un final, proiectele privind modificarea contractelor cu operatorii de salubritate au trecut, în ciuda abţinerii de la vot a consilierilor PNL.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati