Cartierul Dimitrie Cantemir – Politicienii din Brăila dau şah administraţiei gălăţene

* Tensiunile au apărut după ce CL Galaţi a anunţat că închiriază terenul pentru agricultură *

În anul 2002, printr-o Hotărâre de Guvern, o suprafață din teritoriul Brăilei era dată în administrarea Consiliului Municipal Galați. Până azi, dintre cele 1.000 de hectare date de către ADS pentru construcția de locuințe s-au folosit doar 44 de hectare, unde au fot ridicate 14 blocuri cu 348 de apartamente. Circa 300 de hectare au fost închiriat de Primăria Galaţi unei firme agricole, Eco Agra SRL, în 2014, pentru o perioadă de cinci ani, la preţul de 825 de lei pe hectar pe an agricol. Pentru cele 655,29 hectare rămase, care au fost închiriate din 2002 până în 2013 inclusiv tot pentru agricultură, Primăria Galaţi caută din nou un chiriaş. La ultima ședință de Consiliu Local, consilierii gălăţeni au aprobat suma cu care poate fi închiriată această suprafață ca teren agricol: 750 de lei pe hectar pe an.

Asta i-a nemulțumit pe politicienii brăileni, care vor să îi solicite premierului Mihai Tudose ca suprafața neutilizată pentru construirea de locuințe sociale să revină în administrarea Brăilei. “Brăila a fost lipsită de niște sume de bani. (…) Terenul s-a dat în 2002 printr-un act administrativ. Tot printr-un act administrativ, actualul Guvern ar putea îndrepta aceste nedreptăţi. Premierul e din Brăila. Le adresez o solicitare celor doi edili din Brăila să se hotărască cum demarează procedura. În mod firesc, premierul face ordinea de zi a ședinței de Guvern, iar dacă pe ordinea de zi e un astfel de proiect, nu ar fi o problemă să fie votat. (…) Cred că e o delăsare a autorităţilor locale, că nu s-a făcut nimic până acum”, declara, în urmă cu câteva zile, liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă.

Şi social-democrații brăileni au reacționat. Într-o conferință de presă, ei au arătat că votul consilierilor gălăţeni este în contradicție cu HG 512/2002, prin care terenul dat de către ADS era doar pentru construcția de locuințe, nu pentru închirierea către firme din agricultură. “Ceea ce a făcut (CLM Galați n.r.), să concesioneze terenul pentru agricultură, este împotriva acelei Hotărâri de Guvern. Această hotărâre de Consiliu Local poate fi atacată de către noi, de Consiliul Județean Brăila. HG vorbește despre o suprafață de teren care să fie dată pentru construcția de locuințe sociale pentru tineret în regim de închirieri. (…) A închiria, a concesiona, a da în folosință acel teren, care are dedicație pentru locuințe, în zona agricolă este un lucru anormal. Dacă tot e să-l folosească cineva că teren agricol, să-l folosească ADS-ul”, a delcarat consilierul Aurel Simionescu, consilierul primarului Brăilei. Şi senatorul PSD de Brăila, Ion Rotaru, a avut de obiectat. “Acea suprafață de teren, pentru că nu a fost folosită pentru scopul pentru care a fost acordată Galațiului, să revină la Brăila. (…) A da niște teren de la Brăila la Galați, pe care Galațiul să-l concesioneze ca teren agricol, mi se pare că nu este normal”, a afirmat Rotaru.

În replică, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, se declară surprins de reacţia de acum a brăilenilor, în condiţiile în care terenul în discuţie a fost închiriat pentru agricultură ani la rând. Totodată, edilul şef al Galaţiului precizează că, deocamdată, nu vrea să continue construcţia de locuinţe ANL în zonă şi preferă ca suprafaţa, decât să stea pârloagă, să îi fie închiriată unui agricultor mare şi să aducă astfel bani la bugetul local. Biroul de Presă al Primăriei precizează că aceste contracte de închiriere a terenului către agricultori conţin o clauză care permite rezilierea lor în orice moment, în situaţia în care apare un investitor dornic să facă amenajări urbane pe suprafaţa în cauză.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati