Reperul
Eveniment Social

Cel mai important eveniment astronomic al anului vizibil din România

Luni va avea loc cel mai important eveniment astronomic al anului vizibil din România: tranzitul lui Mercur peste discul Soarelui.

Evenimentul poate fi observat la Complexuli Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, unde se va organiza o serie de activităţi pentru public la Observatorul Astronomic, în intervalul 14.30 – 16.00. Evenimentul va fi anulat în situația în care condițiile meteo vor face imposibilă observarea.

Începând cu ora 14 şi 35 minute, până la apusul Soarelui, cei prezenţi vor putea observa acest fenomem astronomic cu ajutorul instrumentelor optice din dotarea observatorului astronomic. Observațiile solare se vor face în spectrul vizibil şi în H-alfa, în acelaşi timp se va putea observa tranzitul şi prin metoda proiectării pe ecran solar.

Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 9 mai 2016. Următorul tranzit a lui Mercur, vizibil din România, va avea loc 13 noiembrie 2032. În fiecare secol sunt 13 – 14 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate aceste tranzituri sunt vizibile din ţara noastră. În trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare, care se numeşte unitate astronomică (U.A.). Astronomii au putut utiliza valoarea unităţii astronomice (U.A.) ca bază pentru a afla distanţele din Sistemul solar sau distanţele până la stelele apropiate. A fost de asemenea posibil să se determine longitudinea observatorului. De exemplu, observarea tranzitului lui Mercur din 1677 a fost utilizată pentru a determina longitudinea localităţii Port Royal, Jamaica”, se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal.

Intrarea publicului pentru observarea Tranzitului lui Mercur peste discul Soarelui este liberă și se va face doar pe la poarta dinspre Punctul trecere Bac, în intervalul 14.30 – 16.00.

Postări asemănătoare

Rezultate extraordinare pentru o echipă de robotică din Galați

Reperul

Escrocii care folosesc metoda ”Accidentul” au inventat varianta de pandemie

Maria Vlad Romaniţă

Reguli an școlar 2024-2025. Cel mult trei elevi cu cerințe speciale în fiecare clasă

Reperul