Cine-i mai înţelege pe PMP-işti?

În acest weekend, reprezentanţii de seamă ai PMP s-au întrecut în a oferi informaţii care mai de care mai contradictorii. La început a fost comunicatul de presă dat de Eugen Chebac prin care ne anunţa că a fost numit prim-vicepreşedinte al PMP, un post pe care-l ocupase până atunci fostul primar Marius Stan.

Biroul de presă al partidului, prin vocea secretarului general, Romulus Iaru, a amendat informaţia: “Infirmăm orice informație privind modificarea conducerii filialei PMP Galați și nominalizarea vreunui candidat pentru alegerile parlamentare (…). Președinte al Filialei Galați a Partidului Mișcarea Populară este domnul Cătălin Cristache. Iar Prim-Vicepreședinte este domnul Marius Stan”.

img_1058Nu a trecut mult timp până când am aflat că secretariatul PMP Galaţi nu prea avea cunoştinţă de toate mişcările făcute pe la Bucureşti. Dovadă stă adresa oficială cu numărul de înregistrare 104/05.09.2016 (foto stânga), din care aflăm de decizia de numire a domnului Eugen Chebac în funcţia de Prim-vicepreşedinte interimar al Organizaţiei Galaţi a Partidului Mişcarea Populară.

În aceste condiţii am vrut să aflu unde s-a produs fractura în comunicarea filialei gălăţene a PMP. Romulus Iaru, secretar general şi consilier judeţean PMP Galaţi, mi-a recunoscut că nu avea cunoştinţă de actul semnat de Valeriu Steriu, transmiţându-mi, totodată, punctul de vedere oficial al organizaţiei: “Contestăm decizia semnată de domnul Steriu deoarece nu este statutară”.

Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei lupte pentru ocuparea funcţiei de Prim-vicepreşedinte? Este o competiţie pentru ocuparea primului loc pe lista de candidaţi la Camera Deputaţilor a PMP. Teoretic, partidul domnului Băsescu poate obţine la Galaţi cel mult un post de deputat. Pentru acest loc se bat trei persoane: Eugen Chebac, Marius Stan şi Cătălin Cristache.

Chebac are avantajul de a fi deputat, deci, în cazul în care se va produce oficial fuziunea PMP-UNPR, poate fi membru grupului parlamentar al noii formaţiuni. De ce este atât de important acest lucru? Simplu! Un partid cu grup parlamentar are reprezentanţi în secţiile de votare, altfel spus, are cine să supravegheze numărătoarea voturilor.

Marius Stan vine de pe poziţia de fost primar, cu un bagaj de 19.000 de voturi care i-ar putea aduce un post de senator. Totuşi, Stan înţelege foarte bine că şansele ca PMP să câştige un loc de senator sunt minuscule. În condiţiile în care pe lângă PSD şi PNL există un ALDE cu Durbacă în prim-plan, când senatorul Saghian – om cu foarte bune conexiuni în rândul primarilor din judeţ – s-a înscris în PRU şi va putea rupe o sumă de voturi, este greu de crezut că Stan va putea aduna un număr suficient de voturi pentru a fi senator. De aceea, doreşte să-l elimine de pe lista potenţialilor deputaţi pe Eugen Chebac, apelând – zic unii – chiar la ameninţări cu bătaia.

Eu l-aş lua în calcul pe Cătălin Cristache. “Briliantul” are marele avantaj că este un apropiat al lui Băsescu. Nu se exprimă coerent, nu are anvergură de lider politic, dar şi-a format o echipă muncitoare care a fost capabilă să scoată scoruri decente în competiţiile electorale la care a participat. Cred că este posibil ca şefii de la Bucureşti să-i sacrifice pe Chebac şi Stan, pe primul trimiţându-l la altă organizaţie din ţară, iar pe al doilea “condamnându-l” să concureze pe listele de candidaţi la Senat. În aceste condiţii, cele mai mari şanse de a deveni parlamentar PMP le are Cătălin Cristache. Un fel de “atunci când doi se ceartă, al treilea câştigă”.

Şi dacă se va întâmpla aşa ceva, nici nu ştiu dacă e de râs sau de plâns.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati