CJ Brăila înfiinţează un serviciu de întreținere a drumurilor județene, dar nu spune cât costă. Liberalii spun că CJ va cheltui de două ori mai mult

* PNL a atras atenția că CJ Brăila nu a oferit informații care să ateste faptul că acest serviciu este rentabil * Din calculele făcute de consilierii judeţeni liberali reiese că CJ va cheltui de două ori mai mult cu acest nou serviciu decât cu firmele de specialitate * În ciuda observaţiilor consilierilor PNL, proiectul a fost votat de majoritatea consilierilor *

Nervi întinși la maximum, din nou, în ședința ordinară a Consiliului Judeţean Brăila. De această dată, scandalul a pornit de la un proiect de hotărâre ce viza înființarea unui serviciu care să se ocupe de întreținerea drumurilor județene – reparații de urgență, cosirea vegetației de pe marginea drumurilor, trasarea drumurilor, înlocuirea semnelor rutiere etc. Deși intenția președintelui CJ Brăila legată de acest serviciu a fost anunțata cu mai mult timp în urmă, consilierii liberali au atras atenția că, nici până acum, nu a fost prezentat Consiliului un calcul simplu care să arate, în cifre, de ce ar fi mai bine ca CJ să își înființeze propriul serviciu de întreținere a drumurilor, de ce e mai rentabil să fie serviciu și nu direcție și de ce nu mai e rentabilă externalizarea tuturor serviciilor enumerate mai sus.

Primul consilier liberal care a ridicat problema a fost Marian Sârbu. “Nu am văzut cât ne costă pe noi cosirea ierbii, cât ne-a costat ultima dată când s-au trasat ultima dată drumurile, cât ne costă pe noi anul ăsta să înlocuim semnele uzate sau dispărute. Avem un altfel de calcul?”, a declarat Sârbu. La răspunsul directorului economic că toate acestea se încadrează în execuția bugetară, Sârbu a replicat: “E clar că ne încadram în ea, dar calculul economic e altceva. Eu despre calcul am întrebat, dacă nu cumva e mai rentabil ca aceste servicii să rămână externalizate. Nu vorbesc de anul acesta, când nu s-a pus nicio lopată de asfalt pe drumuri, dar nu au mai fost marcate de doi ani, iar cosite…de când a dat Dumnezeu. Ideea era cu cât s-a adjudecat contractul de cosire, cât ne-a costat pe noi ultima dată când s-a trasat și cât ne costă semnele de circulație care se deteriorează sau dispar. Cât ne costă? Ăsta e calculul. Cât mă costă să țin oamenii sau cât mă costă să nu-i țin și să plătesc niște firme”.

La rândul său, consilierul PNL Ovidiu Nechita a afirmat că era de datoria morală a președintelui CJ să ofere toate explicațiile necesare acestui proiect și nu să le împingă pur și simplu hârtiile sub nas, pentru vot. “Inițial ați vrut direcție, acum serviciu, dacă mai stăm puțin, o să iasă compartiment. Ce ați avut în calcul? Dar nu cred că ați avut un calcul, că dacă aveați și ne spuneați de ce e așa și nu altfel, era OK. Pe noi, care votăm, care decidem, nu ne-ați întrebat deloc dacă vrem direcție sau serviciu. În momentul de față nu știm care e mai indicată”, a spus Nechita.

Şi consilierul liberal Alexandru Dănăilă a comentat pe marginea subiectului, spunând că starea drumurilor județene erste foarte proastă, numărul accidentelor grave și mortale petrecute pe ele este în creștere și că tocmai de aceea responsabilitatea CJ în această problemă este cu atât mai mare, iar situația nu trebuie tratată superficial. “E o chestiune extrem de importantă. V-am întrebat care e valoarea contractului de tăiere a ierbii… În urma unui calcul făcut de noi, din ce date am avut la dispoziție, reiese că dacă am înființa acest serviciu, cheltuielile ar fi de două ori mai mari decât dacă l-am externaliza. Acolo trebuie să avem specialiști, aparatura e destul de scumpă și poate fi folosită doar pe o perioadă scurtă de timp, vom rămâne cu ea pe stoc. Costurile pe care le vom avea vor fi foarte mari și vom plăti niște bani doar pe salarii și nu vom valorifica serviciul respectiv. Mă întreb dacă noi astăzi, cu 7-8 oameni, putem întreține toate drumurile județene, că nu avem tehnologia necesară. Dacă proiectul va fi aprobat, noi vom cere informări lunare cu privire la activitatea acestui serviciu”, a declarat liderul PNL Brăila.

Într-un final, proiectul a fost supus la vot, fără că președintele CJ să le răspundă personal liberalilor ci, la unele întrebări, desemnând personalul din subordine să ofere explicațiile cerute. Întrebat de consilierul Nechita de ce nu răspune, președintele CJ, Iulian Chiriac, a replicat: “O să vă răspund prin intermediul mass-media, ca să fie totul clar. (…) Noi considerăm că facem o treabă bună și ne asumăm toate costurile și vom veni cu informări lunare. Acesta serviciu va fi palpabil și un real succes”. Întrebat de Nechita cine va plăti dacă se va dovedi un eșec, Chiriac a răspuns: “Cei care au votat pentru”.

În final, proiectul a fost aprobat, în ciuda abţinerii de la vot a consilierilor judeţeni PNL.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati