COD PORTOCALIU DE GER PERSISTENT: Toate forţele sunt în alertă

* Prefectul le-a ordonat autorităţilor şi societăţilor furnizoare de utilităţi să fie pregătite să rezolve cu operativitate urgenţele şi a făcut apel la populaţie să evite deplasările *

hartaDupă viscol puternic, avem ger persistent. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare meteorologică cod portocaliu de ger persistent care este valabilă până marţi, inclusiv, şi afectează majoritatea regiunilor ţării. “În intervalul menţionat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade”, a informat ANM.

Sub cod galben vor fi doar Crişana şi Banatul, unde vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade.

Şase tronsoane de drum judeţean mai sunt blocate în judeţul Galaţi

Potrivit Prefecturii Galați, în momentul de față, în județul Galați se circulă pe toate drumurile naționale, lucrându-se la deblocarea a șase segmente de drum județean: DJ 242D Băneasa – Suceveni, DJ 242A Bereşti-Meria – Cavadineşti, DJ 242E Roşcani – Oancea, DJ 251G Corni – Vârlezi, DJ 253 Umbrăreşti – Cudalbi – Băleni și DJ 254  Iveşti – Călmăţui.

În rest, în județ nu mai sunt probleme deosebite.

Patrule sporite pentru preluarea din stradă a persoanelor fără adăpost

Referitor la perioada geroasă care urmează, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat în această după-amiază de prefectul Gabriel Panaitescu, a hotărât intensificarea patrulărilor echipajelor Inspectoratului Județean de Poliție, ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Galaţi, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență şi ale Poliţiei Locale, în vederea identificării persoanelor fără adăpost (cazuri sociale), preluării şi transportului acestora către spaţiile speciale de cazare, amenajate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor asigura încălzirea şi dotarea corespunzătoare a spaţiilor ce pot fi utilizate pentru cazarea/hrănirea persoanelor fără adăpost, vor monitoriza cursurile de apă şi vor interveni pentru prevenirea formării zăpoarelor de apă la poduri şi podeţe.

Furnizorii de utilităţi suplimentează echipele de intervenţie

Electrica, Distrigaz, Apă Canal, Calorgal şi Electrocentrale vor suplimenta echipele de intervenţie în vederea remedierii cu maximă operativitate a avariilor apărute în reţelele de furnizare a utilităţilor publice către populaţie.

Regionala CFR va realiza verificarea sistemelor de încălzire la toate garniturile de tren pentru transport călători înainte de plecarea acestora în cursă, iar ArcelorMittal Galaţi va asigura furnizarea la parametri normali a apei brute către Uzina de Apă Nr. 2, aflată în administrarea Apă Canal, care asigură tratarea şi livrarea apei reci potabile şi a apei calde de consum.

Măsuri suplimentare pentru asigurarea apei către populaţie

În situaţii de urgenţă sau de forţă majoră, la sistemul de captare sau transport a apei brute, ArcelorMittal Galaţi va lua toate măsurile necesare furnizării apei la limita regimului de avarie. Pe de altă parte, și primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a vorbit de pericolul ca gheața să acopere gurile de captare a apei din Dunăre care, ulterior, e transportată la Uzina de Apă, unde este tratată și de unde este livrată populației.

“Încă de vineri după-amiază am avut ședință separată cu domnul prefect și cei de la APDM (Administraţia Porturilor Dunării Maritime, n.r.) și am stabilit că ne putem baza pe ajutorul APDM. Aceștia ne vor putea la dispoziție, în caz de nevoie, o navă care să vină să spargă gheața la Priza Dunării, asta dacă situaţia o va impune. Deocamdată, însă, nu se pune această problemă”, a declarat, în această după-amiază, primarul Ionuț Pucheanu.

Directorul Apă Canal, Gelu Stan, crede că “abia după o săptămână de temperaturi așa scăzute ne-am putea pune problema apariției unor astfel de probleme. Dar chiar și dacă ar apărea astfel de probleme, în urma lucrărilor de modernizare, prin fonduri europene, avem capacuitatea de a acoperi 60% din necesarul populației cu apă de mare adâncime, de la Vadu Roșca și Salcia Liești. În prezent, proporția în livrarea apei potabile către populație este de 50% din Dunăre și 50% apă de adâncime”.

Prefectul face apel la populaţie să evite deplasările!

Prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, le-a solicitat tuturor primarilor din județ să identifice și să sprijine în cel mai scurt timp persoanele aflate în dificultate (persoane fără adăpost, persoane în vârstă, persoane care se află în imposibilitatea de a se deplasa în vederea aprovizionării, persoane care au probleme cu furnizarea serviciilor de utilități publice etc).

Totodată, prefectul  face un apel la populație să evite pe cât posibil deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig.

Cât privește o eventuală suspendare a cursurilor în școli și miercuri, 11 ianuarie, o decizie în acest sens se va lua mâine, în funcție de situația drumurilor și de prognoza meteorologică.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati