Consiliul Local a decis: Sistemul de termoficare de la Galaţi devine istorie la 1 mai. Clienţii primesc 3.000 de lei pentru a-şi monta alte sisteme de încălzire

* De acest ajutor vor beneficia şi gălăţenii care s-au debranşat în trecut, dar şi cei cu datorii la întreţinere de maxim 3.000 de lei dacă se angajează să le achite într-un an *

cl2Veste rea înainte de Paşti pentru 36.000 de familii din municipiul Galaţi care, până acum, au primit agent termic în sistem centralizat: acest serviciu va fi suspendat la 1 mai, pe o perioadă nelimitată. Suspendarea furnizării agentului termic în sistem centralizat va rămâne în vigoare până când Guvernul sau Uniunea Europeană vor pune la dispoziţie finanţare pentru construcţia unor centrale termice moderne, de cartiere, şi pentru contorizarea individuală a consumatorilor, a spus primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local, desfăşurate în această după-amiază. La şedinţă au fost prezenţi 22 dintre cei 26 de consilieri municipali. 16 consilieri, reprezentând PSD, ALDE şi PMP, au votat pentru suspendarea funcţionării sistemului, iar şase consilieri de la PNL s-au abţinut.

Fiecare familie va primi 3.000 de lei pentru a-şi monta alte sisteme de încălzire a locuinţei

Cei care vor fi afectaţi de debranşarea oraşului – circa 36.000 de familii ale căror locuinţe se află branşate la sistemul centralizat – vor primi din partea Primăriei câte un ajutor financiar de 3.000 de lei cu care vor putea să îşi achiziţioneze alte surse de încălzire a locuinţei – centrală termică, calorifere electrice, panouri radiante etc. Banii nu le vor fi înmânaţi beneficiarilor, ci vor fi viraţi firmelor de la care aceştia achiziţionează sursele de încălzire.

CL a mai decis că de acest ajutor vor beneficia nu doar cei 36.000 de actuali clienţi ai sistemului centralizat, ci şi gălăţenii care s-au debranşat în trecut pentru a nu acumula datorii la întreţinere.

Printre beneficiarii ajutorului financiar de 3.000 de lei se vor număra şi cei cu datorii la întreţinere de maxim 3.000 de lei (total datorii, cu majorări şi penalităţi) şi doar în cazul în care aceştia se angajează să achite datoria de 3.000 de lei în termen de maxim 12 luni.

Primarul Galaţiului: Sistemul de termoficare, o cangrenă pe care trebuie să o tăiem

Potrivit primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, motivul renunţării la sistemul centralizat de încălzire este suma extrem de mare – circa 12 milioane de euro – plătită anual de municipalitate pentru acoperirea costurilor agentului termic, mare parte din bani fiind cheltuiţi pe pierderile din reţea. “Plătim 12 milioane de euro pe nimic. Termoficarea din oraş, în acest moment, este o cangrenă pe care trebuie să o tăiem, dacă mai vrem să conservăm ceva din restul trupului”, a declarat edilul-şef.

Aplicarea măsurii debranşării oraşului va începe după Paşti, când Primăria va organiza trei puncte de primire a cererilor de acordare a ajutoarelor financiare pentru achiziţia de surse alternative de încălzire. În maxim o lună de la depunerea cererilor, acestea vor fi aprobate, astfel încât beneficiarii să îşi poată cumpăra cât mai repede sursele de încălzire.

Ce se întâmplă cu cei peste 520 de angajaţi ai Calorgal

Cât priveşte soarta angajaţilor Calorgal, iată ce a spus primarul Ionuţ Pucheanu: „Societatea Calorgal va funcţiona pe cu totul alte principii. Va gestiona centralele termice de la ANL-uri şi cele care vor fi montate la instituţiile de învăţământ. Cred că va funcţiona cu maxim 120 de angajaţi, faţă de cei peste 520 de angajaţi de până acum. Restul au varianta de a fi transferaţi la SC Gospodărire Urbană, iar ceilalţi, la cât de mult va fi de treabă în viitorul imediat apropiat, o parte din ei oricum activau şi în privat, probabil o să-şi deschidă societăţi comerciale pentru montajul sistemelor de încălzire”.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati