Decizie curajoasă la Ianca: Fără cadouri scumpe pentru profesori de 1 şi 8 Martie sau de Crăciun!

* Prevederea tocmai a fost inclusă în codul de etică al liceului din oraşul brăilean *

Decizia a fost luată de conducerea Liceului “Constantin Angelescu” din orașul brăilean Ianca și a fost prevăzută în codul de etică al unității de învățământ. Ideea i-a venit directorului liceului, profesorul de sport Emil Ştefănuţ Dragomir, și a fost aprobată de majoritatea profesorilor. Directorul spune că nu mai suporta să vadă cum, an de an, la diverse ocazii, profesorii plecau din școală încărcați de buchete imense de flori și de cadouri scumpe, știind că unii dintre părinți făcuseră eforturi supraomenești ca să participe la cumpărarea acelor cadouri, astfel încât copiii lor să nu fie tratați în mod diferit de către dascăli. Directorul spune că nu este nimic în neregulă ca un copil să-i ofere unui profesor, în semn de apreciere, o floare culeasă din grădină sau un mărțișor făcut cu mâinile lui, însă este absolut greșit ca părinții să strângă diverse sume de bani pentru a le cumpăra cadouri dascălilor. Directorul crede că o astfel de “cadorisire” a cadrului didactic nu-i face bine nici acestuia din urmă și nici elevului care i-a adus “atenţia”, pentru că, dacă profesorul este mai indulgent cu cel care i-a adus cadoul scump, atunci notele nu vor reflecta nivelul său de pregătire, iar elevul va avea de suferit mai târziu, când va fi notat conform nivelului său real de alți dascăli.

“Dragi părinti și elevi, vă reamintim că, la nivelul școlii noastre, întreg corpul profesoral a aprobat prevederea codului de etică care face referire la următorul aspect: g) UNITATEA DE ÎNVĂȚĂMÂNT respinge orice formă de corupție în mediul școlar: se interzice personalului unităţii (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic) primirea din partea elevilor sau a părinţilor (reprezentanți legali) de bunuri sub formă de cadouri sau obținerea unor avantaje de orice formă, cu ocazia diferitelor activităţi școlare desfăşurate în şcoală cât și în afara ei (serbări, excursii, activităţi metodice etc). Având în vedere apropierea zilelor de 1 și 8 MARTIE, vă rugăm să nu vă folosiți de aceste zile pentru a vă arăta recunoștința fată de dascălii voștri prin diferite “atenţii”. Astfel de comportamente nu fac bine nimănui! Recunoștința cea mai mare pentru un dascăl adevărat este aceea de a vedea că ceea ce el a sădit în sufletul și mintea voastră a produs roade frumoase. Dragi elevi, oferiți-ne perseverență, seriozitate… şi nu lănţişoare, parfumuri etc. Dragi părinţi, oferiți atenție și timp copiilor… nu bani pentru “atenţii”. Serbarea şcolară are semnificații deosebite, ea nu este organizată pentru a recompensa într-un fel sau altul învăţătorul sau profesorul. Vă rugăm să ne sprijiniți și să fiți alături de noi în demersul nostru către o stare de normalitate!”, este mesaul transmis pe Facebook de către directorul unității de învăţământ din Ianca.

După publicarea deciziei pe rețelele de socializare, în zilele următoare la liceul din Ianca se va face o şedinţă cu toți părinții din școală, în care li se va aduce la cunoștință faptul că nu trebuie să ofere cadouri sau să strângă bani pentru 1 și 8 Martie. Şi profesorii vor fi instruiţi să anunțe la clasă că nu vor primi astfel de atenții.

Dacă unii părinți salută această idee și spun că s-au săturat să tot cheltuiască bani pentru cadourile profesorilor, sunt și părinți care cred că e aberant să nu oferi o atenție profesorului. Rămâne de văzut dacă inițiativa liceului din Ianca va fi urmată și de alte unități școlare din județ sau din țară.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati