Deputatul PNL Antoneta Ioniţă: Exportul paralel de medicamente, deși legal, este absolut imoral

* Deputatul liberal de Brăila se referă la un proiect de lege votat în urmă cu câteva zile, care le permite farmaciilor să facă și vânzare en-gros, context în care multe dintre medicamentele procurate cu atâta greutate de bolnavii români ar putea ajunge pe piața externă *

Bolnavii din România ar putea rămâne fără medicamentele de care au nevoie, este semnalul de alarmă tras de deputatul PNL de Brăila, medicul Antoneta Ioniţă. Aceasta avertizează că, în urma unui proiect de lege votat săptămâna trecută, care îi permite oricărei farmacii să facă și vânzare en-gros, se va ajunge ca acestea, în goana după profit, să exporte medicamentele, iar bolnavii români să rămână fără ele, în contextul în care și așa le procură extrem de greu. “Practic, s-a ajuns să se creeze un cadru legal pentru o situație pe care toată lumea o condamnă, dar nimeni nu ia măsuri: exportul paralel de medicamente. PNL a votat împotriva acestui proiect de lege, deoarece prevederile legale în vigoare cu privire la interdicția ca persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație să desfăşoare și activitate de distribuție angro de medicamente sunt corecte și permit efectuarea corectă și eficientă a trasabilităţii medicamentelor pe întreg lanțul de distribuție angro. Prin actul normativ modificat săptămâna trecută, acest export paralel, deși este legal, este absolut imoral pentru pacienții români care se confruntă de ani de zile cu o criză a medicamentelor. Multe dintre acestea, în loc să ajungă la bolnavii din România cărora le sunt dedicate, ajung pe piața externă, profitul fiind cel care dictează regulile după care funcţionează relația producător – distribuitor – farmacie”, a declarat deputatul brăilean, într-o declaraţie politică făcută publică.

Antoneta Ioniţă a adăugat că, din punctul său de vedere, cei care au votat “pentru” la un asemenea act normativ nu au stat vreodată de vorbă cu un bolnav disperat să facă rost de medicamentele care îl țin în viață. “Colegii care au votat acest proiect de lege se pare că nu au stat niciodată de vorbă cu cei care au nevoie de medicamente, nu pentru a le comercializa, ci pentru a se însănătoşi. Au trecut abia două luni de când Ministrul Sănătăţii a semnat un ordin prin care impunea distribuitorilor să aprovizioneze piața farmaceutică internă înainte de a da medicamente la export paralel. Se părea că lucrurile vor intra în normalitate. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii a dat aviz favorabil pentru exportul paralel realizat de orice farmacie sau lanț de farmacii. Iar colegii deputaţi de la PSD, majoritari în Parlament, au votat proiectul de lege. Îmi exprim îngrijorarea faţă de aplicarea acestui proiect de lege, care va accentua criza existentă pe piața medicamentelor din România. Legea va merge la promulgare la Președintele Klaus Iohannis care, sper, o va analiza cu atenție și va decide să o retrimită în Parlament”, a afirmat deputatul liberal de Brăila.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati