Dosarul Dorobanţi: Un personaj-cheie din acest scandal a scăpat cu o demisie discretă

* Primarul şi fostul director economic al Primăriei Brăila dau cu subsemnatul la DNA pentru o fraudă de 10 milioane de euro în proiectul de modernizare a B-dului Dorobanţi, dar fostul secretar al municipiului, din cauza căruia brăilenii au plătit 7,5 milioane de euro ca aceste lucrări să fie finalizate, a scăpat doar cu salariul diminuat cu 20% pe trei luni şi o demisie discretă *

Percheziţiile de miercuri de la Primăria Brăila, precum şi ridicarea de către procurori a primarului Aurel Simionescu şi a fostului director economic al instituţiei, Stoica Anghelescu, au adus din nou în prim-plan scandalul legat de reabilitarea Bulevardului Dorobanţi. Acesta este proiectul care, alături de alte câteva, au făcut obiectul percheziţiilor desfăşurate de procurorii DNA. Dacă în acest moment primarul trebuie să explice dacă are cunoştinţă cum anume caietul de sarcini întocmit pentru proiect a ajuns să favorizeze firmele care în cele din urmă au câştigat licitaţia, şi dacă fostul director economic, cel care şi-a pus semnătura pe documente, trebuie să dea explicaţii chiar mai amănunţite legate de acest dosar, interesant este modul în care unul dintre cei implicaţi în scandal a reuşit să iasă, pe uşa din dos, ce-i drept, din această tărăşenie. Cel puţin până în acest moment.

FudulaicheEste vorba despre nimeni altul decât fostul secretar general al municipiului, social-democratul Mircea Fudulaiche. Acesta a fost protagonistul unui incident în urma căruia brăilenii au rămas buni de plată cu 7,5 milioane de euro, suma cu care Ministerul Devoltării a decis să micşoreze contribuţia UE la proiectul de reabilitare a Bulevardului Dorobanţi, după ce s-a dovedit măsluirea caietului de sarcini. Este vorba despre celebra ţigară de 7,5 milioane de euro, care i-a căzut secretarului din scrumieră fix pe citaţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde Primăria avea termen în procesul intentat Ministerului pentru decizia de diminuare a contribuţiei fondurilor europene. Cum ţigara buclucaşă a ars citaţia, secretarul a “uitat” de termenul din acel dosar, la fel şi directorul juridic al municipalităţii, astfel că Primăria Brăila nu s-a prezentat la procesul cu Ministerul şi l-a pierdut.

Şi uite aşa, din pricina unei ţigări, brăilenii au ajuns să plătească din buzunarele lor 7,5 milioane de euro pentru finalizarea reabilitării Dorobanţilor, iar Fuduilache s-a ales cu o pedeapsă simbolică: reţinerea a 20% din salariu timp de trei luni. Într-un final, după o autosuspendare din funcţie ce a durat mai multe luni, a decis, după o consultare cu primarul Aurel Simionescu, să demisioneze şi să se retragă, cel puţin pentru o perioadă, din administraţia publică locală.

Iată cum se disculpa, în ianuarie 2014, Mircea Fudulaiche, şi cum îşi susţinea nevinovăţia: “Eu nu am atribuţii pe urmărirea actelor procedurale, eu nu repartizez cauzele către jurişti, nu urmăresc termenele, nu am atribuţii în fişa postului pentru aşa ceva. Eu m-am autosuspendat din motive medicale, am anexat un certificat medical care atestă probleme de sănătate care necesită tratament în afara Brăilei, în şedinţe de câte două săptămâni, şi care nu îmi permiteau să fiu şi la serviciu, şi acolo. Conform legii, atribuţiile secretarului UAT nu se referă şi la problemele legate de aplicarea Codului de procedură civilă. Mai precis, secretarul nu repartizează cauzele către jurişti, nu urmăreşte termenele şi, în concluzie, nu are astfel de responsabilităţi”, declara Fudulaiche la începutul anului 2014.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati