Elitele Moldovei, invitate să propună soluții pentru scoaterea regiunii din impasul socio-economic în care se zbate de trei decenii

* Apelul a fost lansat de Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, care își propune să promoveze interesele majore ale regiunii pe agenda națională și să contribuie la relansarea sa economică *

Elitele Moldovei sunt chemate să pună umărul la dezvoltarea acestei regiuni istorice, care a rămas în urma celorlalte regiuni ale României. Apelul vine de la Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, o platformă civică nou-înființată ce își propune să devină „vocea Moldovei”, mai precis, să promoveze interesele majore ale regiunii pe agenda națională și să contribuie la relansarea sa economică.

„Misiunea asociației este evidentă: dezvoltarea Moldovei. Mișcarea își propune să adune energiile locale și regionale care, în momentul ăsta, sunt risipite sau apatice și să trezească cheful și disponibilitatea elitelor Moldovei de a veni în spațiul public cu soluții pentru scoaterea Moldovei din conul de umbră și din impasul socio-economic în care se zbate de trei decenii. În ceea ce mă privește, mi se pare esențial și important că există și o componentă culturală și educativă printre scopurile asociației regionale și, atât cât pot, sunt dispus să dau o mână de ajutor”, a declarat, în cadrul emisiunii „Deschide Lumea” de la Realitatea TV Galați-Brăila, profesorul Doru Căstăian, de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, unul dintre fondatorii Mișcării.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, care a avut lansarea oficială luni, 14 ianuarie, la Iași, numără 21 de membri fondatori din toate cele opt județe ale Moldovei: Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea. Mișcarea a identificat cele mai importante probleme care au cauzat apariția unui decalaj semnificativ între Moldova și celelalte regiuni: lipsa autostrăzilor, inechitatea bugetară, emigrarea masivă și continuă, izolarea.

Una dintre temele importante propuse de Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei este infrastructura. „Nu este singura problemă, dar este cea mai importantă problemă la momentul actual deoarece Moldova și, implicit, Galațiul sunt izolate de restul țării. În acest sens, infrastructura trebuie modernizată. În Moldova, noi nu avem autostrăzi, motiv pentru care se observă decalajul economic prin comparație cu celelalte regiuni ale țării noastre”, a declarat, în cadrul aceleiași emisiuni, și Claudia Negrău, un alt fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

„Ne ocolesc investitorii. Despre asta e vorba. E simplu: nu ai infrastructură, nu devii atractiv. Dar suntem izolați și pe cale navală, aici e problema. Activitatea portuară a decăzut masiv și de asta apare în discuție susținerea construirii unui terminal de containere și conectivitatea acestui terminal pe cale rutieră. La cale feroviară avem un avantaj față de celelalte zone. E singura zonă conectată la ecartament larg, cu Rusia și Ucraina, permite exportul în aceste țări”, a afirmat, tot la Realitatea TV Galați-Brăila, Bogdan Radu Brânzan, fondatul Asociației „Galați, orașul meu”.

Declarațiile video extrase din emisiunea „Deschide Lumea” pot fi urmărite mai jos.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati