Exerciţiu de alarmare a populaţiei: 470 de sirene au sunat astăzi în judeţul Galaţi

* A fost vorba despre exerciţiul naţional PROCIV 2017, pentru testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă *

Sirenele de alarmare au început să sune marţi, după ora 10:00, în tot judeţul Galaţi. S-a întâmplat şi în judeţele Brăila, Constanţa, Vrancea, Ialomiţa, Tulcea şi Călăraşi, urmând ca până pe 21 aprilie exerciţiul să aibă loc în toate judeţele ţării.

Locuitori Galaţiului şi cei din anumite localităţi din judeţ au auzit semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, începând cu ora 10:00 dimineaţa. La Galaţi, odată cu avertizarea vocală şi cea tip sirenă, oamenii nu păreau a şti că ar fi trebuit să se ducă la cel mai apropiat adăpost. Toţi ştiau sau bănuiau că este vorba despre un exerciţiu. Nu prea ştiau exact unde sunt adăposturile, dar spuneau că se pot adăposti în cel mai apropiat subsol.

În judeţul Galaţi au sunat peste 470 de sirene. Toate au funcţionat, iar în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu s-au primit apeluri de la persoane panicate, semn că informarea populaţiei a fost eficientă.

În caz de pericol, subsolul Spitalului de Urgenţă Galaţi poate deveni ad hoc spaţiu de adăpostire a populaţiei şi bolnavilor sau cadrelor medicale. Este cel mai mare din oraş, are ventilaţie şi lumină artificială şi peste 20 de ieşiri de siguranţă.

În perioada 18-21 aprilie a.c., în toate localităţile din ţară a fost declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati