Expoziția IN MEMORIAM Marcel Chirnoagă, deschisă publicului începând de miercuri

* Expoziția cuprinde lucrări ale artistului, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală Galați *

Expoziția IN MEMORIAM Marcel Chirnoagă va fi deschisă publicului începând de miercuri. “În primăvară s-au împlinit 10 ani de la moartea maestrului Marcel Chirnoagă, Muzeul de Artă Vizuală Galați dorind să marcheze acest eveniment  prin expoziția IN MEMORIAM ce cuprinde lucrări ale artistului, aflate în patrimoniul muzeului. Expoziția se va deschide miercuri, 21 noiembrie, la ora 18:00”, a comunicat Muzeul de Artă Vizuală.

Marcel Chirnoagă (1930-2008) a absolvit Facultatea de Matematică și Fizică din București. A fost unul dintre artiștii importanți, bine cotat atât la nivel național, cât și internațional, cu nenumărate expoziții în țară și străinătate și la fel de multe premii. A realizat ciclul de gravuri ,,Apocalipsa”, desenele lui  – multe de factură fantastică-  ilustrând opere literare precum ,,Infernul”, prima parte din ,,Divina Comedie ‘’ a lui Dante sau ,,Don Quijote’’ de Cervantes. Lucrările lui sunt expuse în muzee din țară, dar și din capitalele lumii, sau fac parte din colecții private.

Marcel Chirnoagă spunea:  ,,În gravurile și ilustrațiile la textele ce tratau tema respectivă, am încercat să traduc această abstracțiune – Răul –  care, neavând chip, nu poate fi înțeles. ,,Apocalipsa’’ este un poem minunat din Sfânta Scriptură, pe care am înfățișat-o în imagini, tocmai pentru a sublinia Răul. La fel și ,,Infernul’’ lui Dante. Strămoșii noștri, în frescele bisericilor din Moldova, au dat Răului chip de drac. Iată că eu sunt urmașul celor din Moldova, care au făcut mii de draci, imagini prin care, la rândul meu, încerc să reprezint Răul din lume, de lângă noi și asta nu pentru a-l speria pe privitor, ci pentru a-i arăta chipul sub care diavolescul se poate ascunde fără ca noi să-l putem recunoaște.’’

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati