Firmele de pază şi protecţie, cel mai des reclamate în 2016 la Inspectoratul Teritorial de Muncă

* Cele mai multe sesizări primite de ITM se referă la faptul că salariile nu sunt plătite la timp, se munceşte la negru şi nu sunt achitate orele suplimentare sau cele lucrate pe timpul nopţii *

Cele mai multe petiţii venite din partea angajaţilor care se plâng de comportamentul abuziv al angajatorilor provin din firmele de pază şi protecţie din Galaţi, arată statisticile Inspectoratului Teritorial de Muncă. Anul trecut, din totalul de 70 de firme de pază şi protecţie înregistrate la Galaţi, 40 au fost verificate. “Se reclamă că nu se plătesc salariile la timp, se prestează muncă fără forme legale, nu sunt plătite orele suplimentare, nici cele lucrate pe timpul nopţii, iar foarte multe din reclamaţii vizează firmele de protecţie şi pază. Noi instrumentăm toate aceste reclamaţii, iar cei care au astfel de probleme la muncă ni le pot semnala în scris sau online fără teamă, păstrăm confidenţialitatea acestor sesizări. (…) Dar  este o problemă – aceste petiţii trebuie să vină de la angajat atât timp cât acesta încă mai lucrează acolo sau imediat după desfacerea contractului de muncă”, a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Cei mai mulţi dintre angajaţii firmelor de pază şi protecţie recunosc faptul că sunt plătiţi prost – între 1.000 şi 1.200 de lei pe lună –, că nu li se achită orele suplimentare şi nici nu li se oferă alte stimulente. Totuşi, în ciuda apelurilor făcute de conducerea ITM, gălăţenii se tem să îşi reclame şefii. “Mă tem pentru că îmi pot pierde locul de muncă… Am auzit că şefii de la ITM au legături de rudenie cu cei de la firmele de pază, deci eu cum să fac reclamaţie? Nu s-ar afla imediat cine sunt şi nu mă dă apoi afară?”, a spus unul dintre angajaţii unei firme de pază şi protecţie.

Şeful ITM Galaţi a explicat că problemele de la aceste firme sunt cauzate, în principal, de tarifele mici practicate din dorinţa de a atrage cât mai mulţi clienţi. “Dacă dai preţuri de 7-8 lei pe oră, observi că nu-ţi ajung banii pentru salarii. Lipsa acestor bani îi determină pe angajatori să folosească salariaţii într-un program exagerat de muncă,  nu 180 de ore pe lună, ci şi 240 de ore de muncă! Deci, cauza este lupta pentru supravieţuirea agenţiilor care au contracte cu bani puţini”, a spus Ionel Petrea.

În 2016, inspectorii de muncă de la Galaţi au efectuat 3.914 controale, din care doar o treime reprezintă cele făcute în urma sesizărilor angajaţilor cu privire la nerespectarea de către angajator a legislaţiei muncii. Astfel, ITM a primit 672 de petiţii din partea angajaţilor, în scădere faţă de anul 2015, când s-au primit 756. Majoritatea petiţiilor au sesizat aspecte legate de neplata la timp a salariilor sau a orelor suplimentare şi doar 15 petiţii au vizat probleme legate de securitatea şi sănătatea în muncă.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati