Gălățenii răspund apelului la donare de sânge lansat de Centrul Regional de Transfuzie

* Apelului i-au răspuns până acum poliţişti locali, medici și oameni simpli din municipiu și din județ *

În fiecarare vară, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Galaţi trece printr-o perioadă dificilă deoarece numărul donatorilor scade foarte mult, mai ales pe seama plecării în concedii. În schimb, nu scade deloc numărul oamenilor care au nevoie de sânge pentru a supravieţui.

„Vara, mai ales în perioada concediilor, numărul acestora a scăzut cam cu 20-30, deci suntem cam la 50-60 de donatori pe zi. Avem nevoie de toate grupele de sânge, în mod special de cele cu Rh negativ, pentru că numărul celor care au aceste grupe este mai mic. Îndemnăm concetăţenii să vină să doneze în număr cât mai mare în această perioadă”, a declarat dr. Beatrice Cristian, de la Centrul de Transfuzie Galaţi.

Centrul a făcut un apel la donare, iar gălăţenii au reacționat. Dr. Marius Huţanu, un medic gălăţean în cadrul campaniei „Speranţă pentru Viaţă”, campanie desfăşurată în colaborare cu reprezentanţii Bisericii Adventiste din Galaţi, a reuşit să convingă mai multe persoane, unnele inclusive tocmai din Matca, să doneze sânge. „Este mare nevoie de sânge în spitalele din Galaţi. Procentual, doar 60% dintre cei care au nevoie de sânge beneficiază, deci unul din trei pacienţi nu primeşte sânge când are nevoie. Necesarul de sânge este, paradoxal, mai mare în sezonul estival, iar donatorii sunt mai puţini. Oamenii s-au mobilizat, au lăsat treburile de acasă şi au venit să doneze. Desfăşurăm o campanie de donare de sânge în perioada 6-10 august, adică toată săptămâna”, a spus dr. Marius Huţanu.

Un prieten al doctorului, sosit tocmai din Australia, a venit şi el să doneze. „De fapt, eu am venit la o nuntă acasă. Stau în Australia. Dar sunt prieten cu dr. Huţanu şi când am auzit de campania lui am venit să donez şi eu sânge”, a spus Ovidiu Roman.

Şi poliţiştii locali gălăţeni au auzit acest apel la donare şi, pentru a doua oară în acest an, au răspuns prezent. Pentru a ajuta la rezolvarea acestei crize a sângelui, polițiștii locali de la nivelul municipiului s-au mobilizat și timp de două zile au participat la o acțiune de donare. „După ce am primit mesajul conducerii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină, din care rezultă că la nivel național este criză de sânge, polițiștii locali au luat decizia să vină în sprijinul semenilor. Zicem noi că acest strop de sânge poate aduce și un strop de viață pentru cei care sunt în nevoi”, a declarat Petrică Hahui , director general la Poliția Locală Galați.

Nu este prima oară când poliţiştii locali răspund acestui apel. ,,Deja a devenit o tradiție colaborarea cu Poliția Locală. Era necesară această nouă acțiune având în vedere că vara scade numărul donatorilor, cerințele fiind dacă nu la fel, chiar mai mari. În fiecare moment este nevoie de donatori care să salveze viețile oamenilor”, a spus şi Camelia Stoichicescu, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati