Grefierii, personalul conex şi personalul auxiliar din instanţele gălăţene intră marţi în grevă

* Ei cer înlăturarea inechităţilor salariale care afectează categoria profesională din care fac parte *

Începând de marți, 30 mai, pe termen nelimitat, grefierii, personalul conex şi personalul auxiliar din cadrul instanţelor gălăţene intră în grevă, cu întreruperea programului de lucru, între orele 11:00 şi 13:00, asigurând doar cazurile urgente. Acțiunea de protest este iniţiată de sindicatul IUS-LEX Galați (care numără circa 150 de membri), angajaţii instanţelor fiind nemulţumiţi de prevederile proiectului legii salarizării, La protest vor participa grefierii, personalul conex şi auxiliar atât de la Tribunalul Galaţi, Judecătoriile din Galaţi, cât și din Lieşti, Tecuci, Tg. Bujor şi parţial angajaţii Curţii de Apel Galaţi.

Potrivit unui comunicat al IUS-Lex Galaţi, sindicaliştii solicită rezolvarea problemelor legale de salarizarea personalului auxiliar de specialitate. “Considerăm important de menţionat aspectul că dacă proiectul de lege ar fi aplicat în forma propusă şi înregistrată la Senatul României, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate semnificativ. Salarizarea propusă grefierilor, pentru anul 2022, este în cel mai bun caz la acelaşi nivel cu cea actuală, ceea ce va conduce la scăderea salariilor actuale începând cu data de 1.01.2018. Totodată, grefierii au preluat în ultimii ani şi continuă să preia atribuţii transferate de la magistraţi, rolul, importanţa şi răspunderea muncii crescând în mod corelativ. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent procentul este de 25-30%”, se precizează în comunicat.

De asemenea, sindicatul mai solicită reanalizarea coeficienţilor de salarizare propuşi de către iniţiatorii proiectului legislativ, cu incidenţă grefierilor, personalului auxiliar şi conex de la instanţe, dar şi modificarea coeficienţilor de salarizare propuşi, îndeosebi în sensul micşorării diferenţelor “uriaşe” propuse între salarizarea funcţiilor de conducere şi a celor de execuţie, astfel încât salariul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I şi vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului şef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corectate corespunzător celelalte salarii şi coeficienţi. O altă solicitare vizează reintroducerea în textul proiectului a dispoziţiei care reglementează menţinerea salariului avut în plată, dacă prin noul proiect salariul rezultat este mai mic. Totodată, sindicaliştii doresc şi inserarea în proiectul de lege a unor dispoziţii exprese privind plata orelor suplimentare, precum şi a unor dispoziţii privind palta servciului de permanenţă în materie penală, similar dispoziţiilor aplicate altor categorii profesionale, precum poliţiştii sau medicii.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati