Iniţiativă inedită a primarului din Tg. Bujor! El va avertiza localnicii prin SMS că vin dezastrele

* Edilul le-a cerut deja cetăţenilor să-i trimită numerele lor, ale rudelor şi ale prietenilor *

Primarul oraşului gălăţean Târgu  Bujor, Laurenţiu Gîdei, impresionat de tragediile produse de furtuna puternică ce a lovit Timişoara acum câteva zile, vrea să îşi implementeze propriul sistem de alarmare la dezastre – avertizarea populaţiei prin SMS. Este un plus la ceea ce se pregăteşte pe plan naţional.

Primarul a postat pe contul său de pe o reţea de socializare o invitaţie către localnici. Le cere să îi trimită numerele de telefon ale lor şi ale membrilor familiei. Îşi face astfel o bază de date şi a cerut deja soluţii de la un operator de telefonie mobilă, astfel încât să poată trimite măcar 2.000 de sms-uri cu avertizări la câteva secunde după ce el le va primi de la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Deja a făcut şi probe, iar majoritatea localnicilor găsesc ideea bună.

Şi reprezentanţii Inspectoratului gălăţean pentru Situaţii de Urgenţă cred că ideea este bună mai ales că, spun ei, primarii sunt obligaţi prin lege să ia orice măsuri de alarmare a populaţiei, chiar suplimentare, în caz de dezastre.

Măsuri dictate de IGSU în caz de furtuni în zilele următoare

Începând din această dimineață, cea mai mare a țării se află sub atenționare de Cod Galben care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină și cantități de apă însemnate. De asemenea, meteorologii informează că până joi seara, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50-60 l/mp. Au fost înștiințate toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența codurilor de vreme rea.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, pompierii le recomandă cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea  posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, populaţia din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

ISU dezastre

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati