Investiţii obligatorii pentru încălzirea şcolilor, liceelor şi a muzeelor din Galaţi

* Lucrările au devenit necesare după oprirea sistemului centralizat de încălzire *

Odată cu închiderea sistemului centralizat, decisă în luna martie din cauza unor pierderi financiare foarte mari, până la venirea frigului autorităţile locale şi judeţene demarează deja acţiuni pentru a asigura încălzirea şi apa caldă şi la instituţiile de stat, cum ar fi şcolile sau muzeele şi nu numai. Primăria Galaţi va trebui să găsească prin licitaţie cel mai bun preţ pentru montarea unor centrale termice în şcoli, grădiniţe şi colegii. “Este vorba despre  66 de şcoli, grădiniţe şi colegii. O parte a putut demara procedura de licitaţie singure, deoarece au personalitate juridică, celelalte au mers sub cupola Primăriei Galaţi. Dacă vorbim despre  pachetul unităţilor de învăţământ care au intrat acum în această procedură de licitaţii, la nivelul Primăriei Municipiului Galaţi investiţia estimată ar fi de circa 13 milioane fără TVA. Reamintim că anul trecut s-au pierdut peste 12 milioane euro, bani de la bugetul local pentru acest sistem centralizat. Ca să facem o  comparaţie, suma este echivalentă cu bugetul de investiţii pe anul acesta la nivelul municipiului Galaţi. Continuă programul de  sprijin oferit populaţiei care doreşte să îşi găsească alte modalităţi alternative pentru căldura şi apa caldă la iarnă. În acest moment, 4.861 de dosare au fost depuse şi 1.270 au intrat  deja la plată. Pentru persoanele care nu vor reuşi să găsească în timp util o variantă de încălzire la iarnă, Primăria Galaţi va face toate eforturile ca oamenii să nu sufere de frig şi să aibă apă caldă”,  a declarat  Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Şi Consilul Judeţean are acum de asigurat încălzirea în clădirile unde funcţionează servicii şi instituţii subordonate. “După  închiderea sistemului centralizat în luna martie s-a luat hotărârea ca toate imobilele Consilului Judeţean în care îşi desfăşoară activitatea serviciile sau instituţiile subordonate să fie dotate cu centrale termice. S-au finalizat deja 11 proiecte care vor fi finanţate din bugetul Consiliului Judeţean cu suma de  1,5 milioane de lei, pentru toate. Urmează ca la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, unde volumul este mai mare, să finalizăm proiectul tehnic în cel mai scurt timp şi atunci vom avea şi o estimare privind costurile”, a precizat Constantin Cristea, director patrimoniu în cadrul CJ Galaţi.

La Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii este o situaţie mai specială deoarece acolo vorbim de o suprafaţă mare, dar şi de un loc unde sunt găzduite colecţii scumpe de peşti exotici, plante rare, dar şi Maternitatea Peştilor, serele şi alte obiective unde este vitală menţinerea unei temperaturi constante. “Am avut convorbiri cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, care au promis că vor aloca bani pentru construirea unui punct termic propriu care va deservi atât muzeul şi colecţiile, cât şi bazinele cu peşti exotici, acvariul, sălile de producţie pentru  răsaduri, serele de expoziţie. În total vor trebui încălziţi circa 20.000 de metri cubi”, a  spus  Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi. Din estimările făcute de cei de la muzeu, ar costa în jur de  100.000 de euro  instalarea unui punct termic, dar investiţia ar merita deoarece, numai iarna trecută, pe o lună, muzeul plătea cam  aproape 20.000 de euro.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati