Jandarmii vor fi dotaţi cu tranchilizante şi gloanţe de cauciuc pentru imobilizarea animalelor sălbatice

* Jandarmeria aşteaptă, deocamdată, completarea legii care să permită acest lucru *

În multe dintre misiunile lor, jandarmii sunt nevoiţi să intre în contact cu animalele sălbatice, care, de cele mai multe ori, au un comportament imprevizibil, uneori chiar agresiv. Neavând dotarea necesară, jandarmii nu se pot apropia de aceste animale decât după tranchilizarea lor, activitate care se face prin implicarea altor instituţii cu atribuţii în domeniu, pierzându-se timp important pentru salvarea vieţii animalului respectiv. Această lacună legislativă va fi soluţionată printr-un proiect de completare a legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei. În prezent, proiectul se află la Senat, termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final fiind 2 octombrie 2017.

“În opinia noastră, este o măsură necesară şi aşteptată de colegii mei, întrucât rezolvă o situaţie paradoxală. Deşi Jandarmeria trebuia să intervină în situaţiile care implică animalele sălbatice, exista chiar o obligaţie în acest sens prin indexul 112, o făceam de fiecare dată bazându-ne doar pe experienţă, fără a avea mijloacele şi dispozitivele necesare în astfel de situaţii, nu de puţine ori punându-ne viaţa în pericol, dar şi viaţa animalelor pentru că acţionam cu mijloace improprii. Este un demers legislativ binevenit care va aduce o îmbunătățire a activităţilor noastre, dar şi pentru protejarea oamenilor, a habitatului natural al animalelor”, a declarat col. Dănuţ Vasilică, comandatul IJJ Galaţi.

Proiectul prevede dotarea jandarmilor cu arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare.

În 2016, Jandarmeria Galaţi a intervenit la 43 de cazuri legate de animale, iar în perioada ianuarie-iulie 2017, în 12 astfel de cazuri.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati