Mediul politic, banul public şi starea de normalitate

Am avut şansa să stau de vorbă cu doi dintre cei mai importanţi consultanţi ai mediului de afaceri din România: Cătălin Ionescu, fondatorul CODECS, partener al firmei de consultanţă Cătălin Ionescu şi Asociaţii, şi Adrian Stanciu, decan de leadership şi cunoaştere în cadrul programului MBA al Maastricht School of Management Bucureşti. Au fost invitaţii mei la “Deschide Lumea”, emisiunea pe care o realizez pe Realitatea Tv Galaţi-Brăila. Am vorbit despre mediul de afaceri, despre mediul politic. S-au spus lucruri de o sinceritate dezarmantă. Pe tine când te-a încercat, ultima dată, sentimentul de normalitate, în urma unui dialog?

Recunosc, am idei preconcepute. Ori de câte ori intru în platoul de emisie, mă gândesc că invitatul meu are mult mai multe lucruri importante de spus, dar că din teamă, tactică sau bun simţ o să spună doar jumătăţi de adevăr, o să evite declaraţiile tranşante, o să aibă o comunicare “corectă” pentru mediul din care face parte. Am mai spus-o, deseori partea interesantă a dialogului se petrece în biroul meu, înainte sau după terminarea emisiunii.

Dialogul cu cei doi importanţi consultanţi mi-a produs, însă, o stare de bine. Şi mi-a spulberat temerile. Mi-au răspuns la toate întrebările, mi-au vorbit cu detaşare despre factorul politic, despre ceea ce cred ei că reprezintă acesta, în momentul de faţă: “o camarilla aşezată către scopul spolierii banului public (…). Un fel de mediu de afaceri cu toată agenda sub masă. Şi n-are nici cod CAEN”.

Întreaga emisiune m-a pus pe gânduri. Există oameni care nu se tem de adevăr, care nu numai că îl cunosc (câţi dintre noi nu ştiu, nu bănuiesc ceea ce se întâmplă?), dar nu se feresc să pună cărţile pe masă, analizând la rece situaţia. Şi asta mă obligă să fac acelaşi lucru.

Picătura de transparenţă

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Brăila, senatorul Cătălin Boboc a solicitat ca toate contractele de achiziţie şi cele de execuţie să fie publicate pe site-ul Primăriei municipiului, respectiv al Consiliului Judeţean, cu sumele aferente, cu firmele cu care s-au încheiat contracte, astfel încât cetăţeanul să poată vedea în orice moment cum se cheltuieşte banul public. Să se poată vedea clauzele unor astfel de contracte, obligaţiile asumate de părţi şi garanţiile oferite. Sunt lucruri absolute fireşti, mai ales că există o lege a achiziţiilor publice, un cadru legalizat al relaţiei cu cetăţenii, plătitori de taxe, dar şi beneficiari ai acestor contracte.

Şi atunci, referindu-mă strict la acest exemplu, nu am putut să nu mă întreb de ce nu s-au făcut aceste lucruri până acum? Pentru că nu s-a dorit! Păi, de ce să dai mură-n gură procurorilor DNA? La Brăila, există mai multe dosare de cercetare penală în care sunt implicaţi o serie de politicieni de prima rang, bănuiţi că ar fi amestecaţi până în gât în afaceri cu banul public. Şi, deşi desele arestări din ultimii ani ar fi trebuit să-i descurajeze, se pare că mai sunt oameni (unii dintre ei fiind chiar cercetaţi) care nu se pot opri din încercările de a truca licitaţii, indiferent că vorbim despre reparaţii, construcţii sau achiziţii de aparatură medicală. O boală aparent fără leac, căreia decizia transparenţei totale propusă de un senator local îi dă o lovitură sub centură. Dar este, în acelaşi timp, o picătură de normalitate într-un ocean de mânării.

Poveşti de adormit electoratul

Din dorinţa de a obţine voturi şi bani, mulţi politicieni lansează pe piaţă tot felul de proiecte aiuristice. Alimentează permanent un fel de poveste fără sfârşit, ignorând însă problemele reale ale cetăţeanului. Acestea există doar în campaniile electorale.

1424 - CopyÎmi spuneau distinşii mei invitaţi la emisiunea “Deschide Lumea”, consultanţi cu state vechi în domeniile în care lucrează, că se aruncă o grămadă de bani pe “strategii de dezvoltare” şi pe “studii de fezabilitate”: “când dai 10 milioane de euro pe un dosar – nişte hârtii, până la urmă – acolo poţi să furi banii fără să te doară capul”.

Nu spun că astfel de studii nu sunt necesare. Dar oglindesc ele nevoile electoratului? Şi răspund acestora?

Dacă oameni serioşi, pentru care cuvintele strategie şi fezabilitate au altă încărcătură decât pentru profani, admit că rezultatele unor astfel de studii nu justifică nivelul uriaş al costurilor, atunci aproape că pot înţelege de ce Marius Stan a făcut fixaţii pentru “strategia de dezvoltare a Galaţiului”, pentru care a plătit o grămadă de bani din buzunarul gălăţeanului, sau pentru “Studiul de fezabilitate privind subtraversarea Dunării”, iar aici vorbim despre cifre de ordinul milioanelor de euro. Sper, şi sunt cât se poate de sincer, că nu a făcut nimic ilegal, că nu stă treaz noaptea de grija unor vizite matinale ale procurorilor DNA. Nici el, nici city-managerul Aurel Vlaicu. Dar să vii la finalul unui mandat cu câteva dosare pe care ai cheltuit cât pentru un cartier de locuinţe şi să mai soliciţi o dată încrederea electoratului, asta chiar te poate face de… poveste.

Conştiinţa, bat-o vina!

Banul public reprezintă, părerea mea, o ţintă predilectă pentru un om politic. Altfel, nu văd de ce şi-ar consuma atât de mult din energia, timpul şi banii de care dispune, pentru a obţine o funcţie plătită cu câteva sute de euro pe lună. Afirmând apoi, în campaniile electorale, cât de tare l-ar mustra conştiinţa dacă nu s-ar implica, iar şi iar, în salvarea ţărişoarei…

Poate că din cauza ideilor preconcepute, mi-e greu să accept că cineva poate renunţa la job-uri plătite cu mii de euro pentru a se ocupa de bunăstarea mea, a alegătorului său. Că cineva nu doarme noaptea pentru că nu-l lasă conştiinţa să nu apară pe listele unui partid.

Ştiu sigur că nu ar trebui să permitem ca un om politic să se îmbogăţească folosindu-se de banul public şi votul popular. Cei doi invitaţi la emisiune mi-au demonstrat că există şi bun simt, şi logică, şi curaj.

Mai rămâne doar ca noi toţi să ne schimbăm mentalitatea. Să nu mai adormim depănând poveştile politicienilor şi să ne cunoaştem drepturile. Mai ales că suntem într-un an electoral. Anul ăsta, nu uitaţi, suntem mai importanţi decât ei! Asta ar trebui să fie, însă, starea de normalitate.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati