Mihai Capră, despre scrutinul prezidenţial din 2009: “Alegerile nu au fost fraudate”

* Fostul ministru secretar de stat spune că membrii comisiei parlamentare de anchetă nu vor să afle adevărul despre acele alegeri, ci să o aducă în faţa lor pe şefa DNA *

Alegerile prezidenţiale din 2009 nu au fost fraudate, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii “Deschide Lumea”, de la Realitatea TV Galaţi-Brăila, fostul prefect de Galaţi Mihai Capră, care a fost ministru secretar de stat pentru relaţia cu prefecturile în cadrul MAI chiar în perioada scrutinului care i-a adus lui Traian Băsescu al doilea mandat consecutiv de preşedinte al României. Mihai Capră a declarat acelaşi lucru şi în faţa comisiei parlamentare care anchetează alegerile pierdute de Mircea Geoană, însă spune că membrii comisiei nu păreau neapărat interesaţi de aflarea adevărului.

“În momentul în care am fost invitat la comisia respectivă, m-am bucurat că pot să răspund întrebărilor membrilor comisiei și să clarificăm eventualele incertitudini sau neclarități. Din păcate, în momentul în care am ajuns acolo, mi-am dat seama că acea comisie nu-și dorea să stabilească adevărul despre alegerile din 2009. Cel puțin, asta e părerea mea! Cred că scopul lor principal este s-o aducă pe Codruța Kovesi în fața lor, să recunoască că a fost în sufrageria lui Oprea și să-i spună – cum rămâne cu declarația dumitale că nu ai avut relații cu oameni politici, că nu te-ai văzut cu ei în timpul liber”, a declarat Mihai Capră la “Deschide Lumea”.

Mihai Capră își argumentează declarația pornind de la deciziile 86 și 87 ale Biroului Electoral Central, prin care structurile județene ale Institutului Național de Statistică primesc câte un exemplar al proceselor verbale încheiate în fiecare secție de vot, aceste procese verbale fiind ulterior arhivate conform Legii arhivelor naționale 16/1995. “Le-am dat informația asta, dar mi-au dat senzația că nu îi interesează. Asta mi-a întărit ideea că nu se urmărește aflarea adevărului despre alegerile din 2009, ci legătura cu Laura Codruța Kovesi. (…) Opinia mea este că alegerile nu au fost fraudate. În secțiile de votare, proporția reprezentanților era de șase pro-Geoană la unul pro-Băsescu. Pornind de la întocmirea proceselor verbale în secțiile de votare, nu văd ce s-ar putea face să se fraudeze alegerile”, a afirmat fostul ministru secretar de stat la Realitatea TV Galaţi-Brăila.

În perioada alegerilor prezidenţiale din 2009, Mihai Capră, în calitate de ministru secretar de stat, avea sarcina de a se ocupa de scrutin din partea MAI. Mai mult, Capră îi ținea locul lui Vasile Blaga, care fusese suspendat printr-o decizie a Curții de Apel București, urmare a unei reclamații făcute de Dan Nica cu privire la procedura prin care acesta din urmă fusese demis din funcția de ministru de interne. Mihai Capră se ocupa în acel moment de relațiile cu prefecturile, cu Biroul Electoral Central şi cu toate structurile implicate în procesul electoral. Acesta este motivul pentru care a fost invitat în fața comisiei parlamentare care cercetează alegerile prezidențiale din 2009.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat, marţi, pentru a patra oară, să se prezinte în faţa acestei comisii, unde fusese chemată pentru miercuri dimineaţă. Kovesi a reiterat că nu deţine informaţii sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati