Ministerul Agriculturii va emite un cod de conduită între agricultori şi apicultori

* Totodată, MADR le reaminteşte cultivatorilor că, din februarie, au obligaţia să semnalizeze cu indicatoare terenurile stropite cu pesticide noi, care afectează familiile de albine *

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va emite, în cel mai scurt timp, un cod de conduită între agricultori şi apicultori, a anunţat, sâmbătă, la Galaţi, subsecretarul de stat în MADR Maricel Floricel Dima. Potrivit acestuia, codul de conduită va elimina tensiunile actuale dintre cultivatori şi apicultori.

Totodată, subsecretarul de stat Maricel Dima le-a reamintit cultivatorilor agricoli că din luna februarie a acestui an există un ordin de ministru prin care cei care deţin culturi obţinute din seminţe tratate cu neonicotinoide (noi clase de pesticide) trebuie să le semnalizeze, în teren, cu indicatoare şi trebuie să le comunice amplasamentul şi primăriilor pe raza cărora există culturile. Studiile indică faptul că nectarul, polenul sau lichidele plantelor obţinute din seminţe tratate cu neonicotinoide afectează familiile de albine.

 “Există o notă de ministru prin care  cultivatorii de porumb şi floarea soarelui, pe suprafeţele cultivate cu seminţe tratate cu neonicotinoide să planteze la capătul parcelei o plăcuţă cu un indicator care specifică asta, pentru a fi avertizaţi apicultorii. De asemenea, cultivatorii au obligaţia să anunţe şi primăriile cu amplasamentul unde se află astfel de culturi. Totodată, la nivelul ministerului s-a luat decizia, de către domnul ministru Petre Daea, să se elaboreze un cod de conduită de bune prcatici agricole pentru apicultori şi agricultori, astfel încât cei doi să convieţuiască, că nici albina fără plante, nici planta fără albină nu pot exista”, a spus Floricel Dima.

Subsecretarul de stat în MADR Maricel Floricel Dima a participat, sâmbătă, la deschiderea unui târg apicol la Galaţi, eveniment la care participă circa 100 de apicultori din Galaţi şi alte judeţe ale ţării, programat să se desfăşoare sâmbătă şi duminică în Piaţa de Legume en Gross, aflată în subordinea Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati