Ministrul educaţiei, la aniversarea a 150 de ani de existenţă a CNVA: Este un liceu de prestigiu

* Alături de ministrul educaţiei, la gala jubiliară au mai participat ministrul cercetării şi inovării, un consilier prezidenţial şi oficialităţi locale *

La ceas de sărbătoare, la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţare, Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Galaţi a primit vizita a doi miniştri şi a unui consilier prezidenţial. Alături de dascălii prestigiosului colegiu, de foştii şi actualii absolvenţi, dar şi de oficialităţi locale şi judeţene, s-a marcat sărbătoarea liceului.

Dimineaţă, Liviu Pop, ministrul educaţiei naţionale, a participat alături de Lucian Georgescu, ministrul cercetării şi inovării, şi de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu la ceremoniile legate de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”. După un ceremonial religios oficiat de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a fost dezvelită o plachetă aniversară. Ministrul Pop, ministrul Georgescu şi ceilalţi invitaţi au semnat în cartea de onoare a colegiului. “Este un liceu de prestigiu şi eu cred că, din punctul acesta de vedere, toate liceele din România care au peste 100- 150 de ani nu pot avea decât cuvinte de laudă din partea oricărui cetăţean”, a declarat  ministrul Pop la CNVA.

Gazde au fost directorul CNVA, prof. Romeo Zamfir, şi a directorul adjunct CNVA, prof. Onuţ Atanasiu. Oaspeţii din Galaţi şi Bucureşti au fost invitaţi apoi de reprezentanţii CNVA la Teatrul Dramatic la ceremonia prin care liceul a marcat cei 150 de ani de existenţă. “Am emis un ordin prin care se acordă placheta şi diploma aniversară Spiru Haret Colegiului ‘Vasile Alecsandri’ din Galaţi pentru activitatea desfăşurată şi performanţele înregistrate în cei peste 150 de ani de existenţă. Mult succes, felicitări! Să dea Dumnezeu să ne vedem la 300 de ani!”, a spus ministrul Liviu Pop acordându-i distincţiile directorului CNVA, prof. Romeo Zamfir.

Consilierul prezidențial Simina Tănăsescu a oferit CNVA Ordinul “Meritul pentru Învățământ în grad de ofițer”, decernat de președintele României, Klaus Iohannis, şi a primit, din partea CNVA, o plachetă aniversară pentru preşedintele Klaus Iohannis. Din partea CNVA plachetă aniversară au primit cei doi miniştri şi consilerul prezidenţial, dar şi reprezentanţii CJ, ai Prefecturii şi ai Inspectoratului Şcolar General. Mioara Enache, inspector şcolar general, a oferit o plachetă aniversară CNVA şi două trofee de excelenţă celor doi directori, profesorii Romeo Zamfir şi Onuţ Atanasiu.

Ministrul educaţiei naţionale a participat la o întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ, dar a făcut şi o serie de declaraţii legate de problemele din sistem. Una dintre ele se referă la utilizarea pe care o vor avea imobilele şcolare unde nu se predă efectiv. “Nu are sens să ţinem aceste clădiri care, de fapt, contribuie din plin la un procent scăzut de clădiri care au autorizaţie de funcţionare. Astăzi sunt undeva la 32.000-33.000 de imobile, de clădiri, în ţară, nu în toate se face act de predare, dar am făcut demersurile către inspectoratele şcolare să ne comunice  care sunt acele clădiri unde de 10-15-20 de  ani nu au fost activităţi educative şi, în acelaşi timp, cele care au astăzi aviz. Adresa a fost făcută acum două săptămâni, centralizăm datele, dar decizia este de a le da în administrarea autorităţilor locale pentru că nu are sens să le ţinem la Ministerul Educaţiei Naţionale cu destinaţia de unitate de învăţământ. În fapt, sunt proprietatea autorităţilor locale cu o anumită destinaţie, dar acolo unde se justifică le vom da autorităţilor locale pentru a face activităţi, cămine de bătrâni, centre comunitare. Aviz de funcţionare avem în vreo 18.000 dintre aceste imobile, dar alte date încă nu am. Aş face o eroare acum. Nu vreau să fac erori, mai pot face greşeli, dar în marja de eroare suntem între 18.000 şi 32.000, în maxim trei săptămâni vă vom da public aceste date”, a spus  Liviu Pop, ministrul educaţiei naţionale.

Ministrul a precizat că nu el este cel care a cerut ca absolvenţii care pleacă din ţară să plătească pentru studii dacă nu vor lucra un anumit număr de ani acasă. “Nu am făcut niciodată această afirmaţie eu. Au făcut unii care, probabil, în spate au fost deranjaţi de tăierea conductei cu dedicaţie pe zona manualelor auxiliare. Într-adevăr, avem nevoie de resursă umană, avem nevoie de oameni calificaţi, dar aici e rolul fiecărui angajator. Noi, ca Guvern, creăm facilităţile fiscale, Codul Fiscal ajută angajatorii ca să aibă în România resursă umană de calitate, dar criza forţei de muncă în România este una destul de mare şi asta o ştim cu toţii”, a mai  spus Liviu Pop.

ministru 2 ministru 3 ministru 4 ministru 5 ministru 7

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati