Municipalitatea: Gălăţenii din sistemul centralizat de termoficare vor mai avea apă caldă două luni!

* Situaţia încălzirii centralizate de la Galaţi va fi tranşată până la jumătatea lunii aprilie *

Gălăţenii ale căror locuinţe încă sunt racordate la sistemul de încălzire centralizată trebuie să ştie că vor mai beneficia de furnizarea apei calde menajere cel târziu până la finalul lunii mai, după care municipalitatea nu îşi mai asumă responsabilitatea asigurării acestui serviciu public care generează costuri colosale pentru bugetul local. Furnizarea apei calde menajere în sistem centralizat ar putea să nu mai fie reluată nici măcar în iarna 2017-2018, când încă există (slabe) şanse ca agentul termic să mai fie furnizat în sistem centralizat. O decizie fermă în acest sens va fi luată în şedinţa Consiliului Local Galaţi din 12 aprilie.

Proiectele de hotărâre prin care se propunea renunţarea la încălzirea gălăţenilor în sistem centralizat şi acordarea de ajutoare financiare cetăţenilor pentru a-şi cumpăra alte surse de încălzire a locuinţei urmau să fie discutate în şedinţa CL de marţi, 28 martie, dar au fost retrase de pe ordinea de zi. Retragerea a fost hotărâtă de primarul Ionuţ Pucheanu, la cererea administratorului special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, care a propus o altă soluţie, ce va fi discutată şi adoptată sau nu de municipalitatea până pe 12 aprilie.

“Apă caldă, cetăţenii noştri vor avea cel puţin o lună de zile, e aproape sigur, dacă nu sigur, în momentul de faţă, cu posibilitatea de a fi prelungită până la 30 mai livrarea de apă caldă, perioadă în care noi am socotit că, în două luni, un număr consistent de cetăţeni ar putea deveni independenţi din punctul acesta de vedere, adică perioada în care puteau veni, solicita suma care ar putea veni din partea Primăriei şi să îşi achiziţioneze sistemul care să le producă apa caldă”, a afirmat Pucheanu, la finalul şedinţei de CL. “În afară de perioada maximală de 31 mai, sunt slabe şanse să se mai furnizeze apă caldă în sistem centralizat, unde au mai rămas doar 18.000 de apartamente la care se mai furnizează apă caldă, pentru care numai pierderile pe care le suportăm de la bugetul local sunt de 2,5 de milioane de lei lunar”, a precizat edilul-şef.

Administratorul special al CET, Sinan Mustafa, a cerut un răgaz de circa două săptămâni pentru a putea fundamenta varianta asigurării de către termocentrală nu doar a producerii agentului termic, ci şi a distribuţiei – ceea ce face acum Calorgal. Mustafa susţine că această soluţie ar permite ieftinirea gigacaloriei de la 198 de lei la 123 de lei, ceea ce ar genera economii de circa 34 de milioane de lei pe lună la bugetul local, aceasta fiind contravaloarea subvenţiei plătite de municipalitate.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati