image1

Nava-tezaur “Borcea” s-a întors în Portul Brăila după 13 ani

Andrei Buca* Revenirea acasă a navei vechi de un secol este un tribut adus lui Andrei Bucă, arhitectul brăilean decedat în clubul Colectiv şi fiul inginerului naval care a coordonat reparaţiile vasului “Borcea” *

După un amplu proces de restaurare, nava “Borcea”, cu o existență de 101 ani, s-a întors acasă, la Brăila. Reparaţiile au început în 2002, la Şantierul Naval din Brăila, dar au fost întrerupte de multe ori din cauza lipsei de fonduri. În urmă cu câteva luni, nava a fost dusă la Cernavodă Shipyard, unde au fost efectuate lucrări capitale de reparaţii la coşul de fum, parte de  focar de ardere, cazanieră şi tot ce ţine de zonele adiacente acestor  spaţii.

Reparaţiile au fost coordonate de inginerul naval Dorin Bucă, tatăl arhitectului brăilean Andrei Bucă, decedat în urma incediului de la clubul Colectiv din București. Inginerul a dus proiectul la bun sfârșit și în amintirea lui Andrei. “Andrei ar fi vrut să vină la probe. Am dedicat această lucrare lui şi celor care au pierit în club. Este o lucrare ce ţine de demnitatea poporului român. Eu tot timpul i-am vorbit lui Andrei despre demnitatea poporului român şi despre faptul că trebuie să rămână în ţară, ca fiind cel mai important lucru pe care poate să îl facă un român” a declarat inginerul Dorin Bucă.

Revenirea navei-tezaur “Borcea” la Brăila a fost un tribut adus nu doar lui Andrei, ci şi oraşului. Vasul a sosit în Port chiar de Sfântul Nicolae, patronul spiritual al Brăilei.

Nava “Borcea” îi aparţine Ministerului Educaţiei şi este în administrarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila. În vara anului viitor, ambarcațiunea va reintra în circuitul turistic și cu ea vor fi organizate croaziere pe Dunăre. Nava are o capacitate de 200 de locuri, iar viteza maximă pe care o poate atinge este de 10 km/h în amonte şi 18 km/h în aval.

Autor: Andra Năstase

2856 Vizualizari 3 Azi

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati