Navigaţia pe Dunărea fluvială a fost suspendată din cauza podurilor de gheaţă care acoperă suprafaţa apei de pe un mal pe celălalt

* În schimb, pe Dunărea maritimă circulația se desfășoară în condiții normale de iarnă *

Navigaţia pe sectorul fluvial al Dunării, de la Brăila în amonte până la Porţile de Fier 2, a fost suspendată temporar începând de astăzi, de la ora 12:00, din cauza podurilor de gheaţă apărute în zona Cernavodă-Hârșova. Decizia a fost luată de Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, după consultări cu celelalte administrații portuare românești și străine implicate.

Potrivit directorului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, decizia de suspendare temporară a navigației pe Dunărea fluvială a fost luată pentru că în zona Cernavodă-Hârșova s-au format poduri de gheață care acoperă 80% din suprafața Dunării sau care acoperă în totalitate apa, din mal în mal. Potrivit lui Dorian Dumitru, navele aflate pe Dunărea fluvială nu sunt blocate de gheață pe șenalul navigabil, ci  se află în porturi, la adăpost.

În schimb, pe Dunărea maritimă, de la Brăila către Marea Neagră, nu sunt poduri de gheață, iar circulația se desfășoară în condiții normale de iarnă, a adăugat directorul AFDJ Galați. Conform aceleiaşi surse, pe Dunărea maritimă există o singură navă care s-a oprit din drum. Este o navă străină care a plecat din Portul Mineralier Galați și care are probleme tehnice, oprindu-se la mila 73, în amonte de râul Prut, în zona cunoscută drept “Cotul Pisicii”.

Cât privește activitatea de spargere a sloiurilor de pe Dunăre, navele AFDJ Galați continuă să acționeze, de ieri, în zona Tulcea – Isaccea, de la mila maritimă 34 la mila 48, zonă vulnerabilă la formarea de poduri de gheață în această perioadă.

Totodată, nava AFDJ Mamaia 2 a efectuat în această dimineață o cursă umanitară, preluând pasageri din mai multe localități – Sulina, Crișan, Gorgova, Maliuc, Partizani – și transportându-i la Tulcea, unde oamenii aveau nevoie să ajungă fie la doctor, fie la locurile de muncă. O cursă similară va face drumul înapoi, către Sulina, mâine, tot cu nava Mamaia 2. Decizia a fost luată întrucât navele de pasageri nu mai pot circula în siguranță printre sloiuri.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati