“Ne-a dat toți banii pe care îi avea în portofel, 14 lei, pentru cauza noastră” – Mărturii din turul României pe bicicletă al unui bolnav de diabet

* Gabriela Airinei vrea să le cumpere copiilor bolnavi de diabet aparate de măsurare a glicemiei cu senzori, care să îi scape pe micuţi de clasica înţepătură în deget *

Piațeta din fața Hotelului Dunărea a fost animată, luni seară, când doi cicliști arși de soare au coborât de pe bicicletele cu care au parcurs deja 18 județe din țară și și-au făcut cazarea la Galați, pentru ca a doua zi să pornească dis-de-dimineață, mai departe, în cursă. Cei doi sunt Gabriela-Elena și soțul ei, Cristian Airinei, doi tineri care au ales să facă o cursă ambițioasă – turul României în 30 de zile.

Gabriela-Elena Airinei este prima persoană cu diabet tip 1 insulinodependent care face turul României pe bicicletă. Împreună cu soțul ei, Cristian, dar și copilul lor de 13 ani, Paul, Gabriela a plecat în turul României pe data de 25 iunie din București. După 400 de kilometri parcurși în familie, părinții au decis că turul este prea dur pentru Paul, copilul fiind trimis la bunici. “Paul a fost împreună cu noi în prima parte a turului, care a fost și cea mai dificilă, pentru că am prins caniculă. Erau circa 60 de garde Celsius la nivelul șoselei, a fost foarte dificil”, își amintește Cristian, soțul Gabrielei.

Conform planului stabilit, până pe 25 iulie, cei doi vor fi pedalat aproape 3.000 de kilometri, parcurgând 21 de județe. Ieri seară, Gabriela a poposit la Galați, iar astăzi, Gabriela și soțul ei urmează să ajungă în Tulcea, după care urmează Constanța, Călărași, Oltenița și București.

Acțiunea Gabrielei are scop umanitar – ea vrea să convingă persoanele cu diabet să facă mișcare și, totodată, vrea să strângă fonduri ca să achiziţioneze sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, cu senzori, pentru copiii cu diabet din România. Fondurile colectate vor fi donate Asociaţiei „Sprijin pentru Diabet”, care va cumpăra sistemele cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei şi le va oferi copiilor cu diabet, care vor scăpa astfel de chinul înţepăturilor în deget. În mod tradițional, persoanele bolnave de diabet își verifică nivelul glicemiei cu un dispozitiv ce presupune înțepătura în deget (decontat de stat). Zilnic, copiii cu diabet trebuie să-şi măsoare glicemia înainte de fiecare masă şi să-şi facă insulina. În fiecare zi, adică 2.688 de înţepături pe an. Prin proiectul umanitar susținut de Gabriela, se dorește să se reducă numărul zilnic de înţepături la copii şi să se asigure sisteme de monitorizare continuă (nedecontate de stat). Aceste sisteme permit monitorizarea glicemiei în timp real (în orice moment al zilei sau nopții), iar în cazul în care există depășiri, sistemul poate avertiza sonor atât persoana bolnavă, cât și alte persoane – părinți, doctor etc. Sistemul este ideal mai ales în cazul copiilor bolnavi de diabet care pot suferi căderi de glicemie fie la școală sau în alte locuri în care se află departe de casă, chiar și în timpul somnului. Detalii despre această campanie puteți găsi pe pagina proiectului, www.dasieupot.ro.

“Până acum, drumul a fost unul în regulă. La început ne era teamă de trafic, dar am avut extrem de puține experiențe negative. Am întâlnit însă foarte mulți oameni care ne-au impresionat, de la șoferi care ne-au ferit în trafic până la un tânăr, de 30 de ani, dintr-un sat din Oltenia, care ne-a dat toți banii pe care îi avea în portofel, 14 lei, pentru cauza noastră. Și aici, la Galați, o mămică a unui copil cu diabet ne-a luat în brațe și a plâns. Astfel de evenimente te impresionează și te încarcă pozitiv și te fac nici să nu-ți treacă prin cap că ai putea abandona cursa”, a povestit Gabriela, care chiar și când a coborât de pe bicicletă avea cu ea mărturii ale întâlnirilor pe traseu cu oameni de bine: un frumos buchet cu flori de câmp și… cinci kilograme de caise. “Ni le-a dat un om dintr-un sat după ce am stat de vorbă cu el… I-am spus că nu avem ce face cu așa de multe caise, dar nu ne-am înțeles, a trebuit să le luăm… După ce voi termina acest tur, cred că voi scrie o carte, căci am multe de povestit”, a mai spus Gabriela.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati