Nu a fost raportat niciun alt caz de îmbolnăvire cu gripă aviară în judeţul Galaţi. Alerta se menţine!

* Inspectorii sanitar-veterinari monitorizează zona pe o rază de zece kilometri în jurul focarului * În acel perimetru se află mii de păsări crescute în gospodării, dar şi o fermă avicolă cu 400.000 de capete! * Autorităţile au revenit cu o precizare: păsările moarte la care s-a confirmat prezenţa virusului gripei aviare nu erau lebede negre, ci lebede de iarnă *

Alertă în judeţul Galaţi, după ce în satul gălăţean Iveşti au fost descoperite  două lebede de iarnă moarte, iar rezultatul analizelor de laborator a indicat că acestea aveau gripă aviară. Din fericire, până acum nu s-a raporat nici un caz de îmbolnăvire cu gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile din zonă, dar inspectorii sanitar-veterinari continuă monitorizarea.

Conform procedurilor în vigoare, Direcţia Sanitară Veterinară Galaţi a delimitat două zone, una de  una de protecție, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, și una de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului, în cele două zone fiind incluse 12 localități gălățene, respectiv: Iveşti, Buceşti, Torceşti, Umbrăreşti, Condrea, Salcia, Siliştea, Umbrăreşti-Deal, Barcea, Podoleni, Lieşti, Călmăţui.

În toate aceste localităţi există mii de păsări domestice, crescute în gospodării, dar şi o fermă avicolă, cu un efectiv de 400.000 de păsări. “În zona de supraveghere este o fermă cu 400.000 de păsări, găini ouă consum şi pui de carne. La această fermă activitatea nu s-a oprit, ferma deţinând planuri de biosecuritate care se respectă, aşa că riscul apariţiei bolii este redus. Păsările ce trebuie livrate clienţilor se realizează, dar în condiţii controlate, activitatea fiind monitorizată şi avizată de DSV”, a spus şeful DSV Galaţi, Vasile Ştefan.

De altfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, constituit vineri seară, imediat după confirmarea primului caz de gripă aviară, a luat decizia aplicării de măsuri preventive în toate cele 12 localităţi aflate în zonele de protecţie şi supraveghere.

“În cazul descoperirii de păsări moarte sau bolnave în gospodării, trebuie anunţat imediat medicul veterinar. Potrivit procedurilor, în cazul descoperirii, într-o gospodărie,  de păsări domestice cu gripă aviară, toate vor fi ucise şi vor fi distruse prin neutralizate. Totodată, se va monitoriza starea de sănătate a păsărilor din curţile învecinate, iar dacă se va confirma prezenţa gripei aviare şi în alte curţi, se va proceda, de asemenea, la uciderea şi distrugerea prin neutralizare a păsărilor din curţile respective. Conform legii, în situaţia bolilor epizootice, toate animalele ucise în scopul combaterii, asanării focarului se evaluează şi se despăgubesc de stat”, a adăugat şeful DSV Galaţi, Vasile Ştefan.

Acesta a mai precizat că având în vedere că gripa aviară se poate transmite și la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati