O paşte falimentul: Comuna gălăţeană Ţepu, datoare vândută la o companie petrolieră

* Primăria trebuie să îi restituie companiei taxe de milioane de lei pe care i le-a perceput ilegal *

Din august, Ţepu, o comună cu doar 2.600 de oameni, are de plătit către o companie petrolieră cam 6,2 milioane de lei, adică de circa cinci ori mai mult decât bugetul anual al Primăriei Ţepu. Călin Rugină, actualul edil al comunei, s-a trezit cu notificare de la companie, dar şi cu deciziile a trei instanţe prin care era anunţat că trebuie să dea aceşti bani deoarece, pe rând, instanţele au decis că încă din 2007 Consiliul Local de atunci al comunei a luat hotărări care s-au dovezit a nu fi legale.

Compania operează dinainte de 2000 un teren de nouă hectare, unde are un zăcămământ. În 2007, printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-a decis introducerea unei taxe de foraj şi excavaţie către companie. Aceasta a contestat-o pe motivul că nu mai face demult astfel de operaţiuni. Mai apoi, tot Consiliul Local de la acea vreme a decis şi majorarea unilaterală şi de 12, 18 ori, spune tot Călin Rugină, a chiriilor percepute companiei pentru locaţiile din zonă. Aceeaşi sursă spune că din cei 6,2 milioane de lei luaţi atunci de Primărie de la companie prin executare silită, o parte s-a folosit la realizarea unei canalizări, o alta este încă necheltuită, iar două părţi s-ar fi utilizat pentru “lucruri de imagine cum ar fi parc, trandafiri, copăcei, plăci comemorative din marmură etc”. Primarul speră că va fi ajutat de Guvern să dea banii înapoi. Asta deoarece, chiar dacă compania va fi de acord cu eşalonări, acestea nu se pot întinde pe zeci de ani, iar la un buget de circa 1,4 milioane de lei e cam greu de plătit.

Unul dintre foştii primari ai comunei, care era în funcţie când s-au dat unele dintre hotărârile infirmate de instanţe, Daniel Ţuchel, susţine că lucrurile nu stau deloc aşa cum afirmă actualul primar. Mai mult, fostul edil spune că actuala administraţie nu a făcut tot ce trebuia, nu a parcurs toţi paşii legali, pentru ca bugetul comunei să nu fie văduvit de atâţia bani. În ceea ce priveşte ce s-a făcut cu banii luaţi de la compania petrolieră, fostul primar spune că s-au utilizat pe cofinanţări şi pe multe alte lucrări necesare comunei.

Indiferent care dintre cei doi primari ar avea dreptate, cert este că banii trebuie daţi înapoi începând din august, iar soluţii nu prea sunt.

vlcsnap-2017-07-12-16h33m51s132

2 act

2643 Vizualizari 6 Azi

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati