Pentru prima dată după mulţi ani, mâna muzei lui Eminescu din parcul central al Galaţiului este la locul ei înaintea aniversării poetului

* Mâna ţinând făclia a muzei din complexul statuar “Eminescu și Muza”, inaugurat în urmă cu 105 ani, era furată an de an înainte ca Primăria să întărească paza în parc *

muza1Miercuri, cu două zile înainte de aniversarea poetului naţional, complexul statuar “Eminescu și Muza” din Parcul Eminescu, opera lui Frederik Storck, prima statuie a lui Mihai Eminescu dezvelită în România în anul 1911, era încă intact. O performanță, în condițiile în care mâna ţinând făclia a muzei a fost furată, ani la rând, în apropierea zilei de naștere a poetului naţional.

Împiedicarea vandalizării statuii şi în acest an a fost posibilă datorită măsurilor extreme de securitate implementate de Primăria Municipiului Galaţi. Astfel, o firmă privată de protecţie şi pază are un om 24 de ore din 24 în Parcul Eminescu. De asemenea, în parc au fost montate camere de luat vederi chiar în jurul statuii. Nu în ultimul rând, patrule de polițiști locali trec zilnic prin parc.

În plus, există șanse ca întreg Parcul Eminescu să intre în reabilitare și modernizare și, odată cu el, este posibil ca și complexul statuar să fie protejat cum se cuvine. Proiectul a fost aprobat la sfârşitul anului trecut de către Consiliul Local, care a alocat 5,7 milioane de lei pentru această lucrare de amploare.

Trebuie spus că, în anii anteriori, ori de câte ori mâna muzei lui Eminescu din complexul statuar era furată înaintea zilei de 15 martie, artistul plastic Gheorghe Andreescu era cel care primea, din partea fostului primar, Dumitru Nicolae, misiunea de a realiza o replică în regim de urgenţă pentru ca municipalitatea să nu pățească rușinea de a-l sărbători pe Mihai Eminescu cu muza ciungă.

muza3Ridiculizată cu tot cu Poliția Locală, an de an, de hoţul insistent, Primăria a decis la un moment dat să-și fure singură căciula. Astfel, după aniversarea poetului, mâna muzei era desprinsă de pe statuie și păstrată în depozitul Primăriei timp de un an, până la următoarea aniversare a lui Mihai Eminescu. Anul trecut, însă, gafa a fost una monumentală. Autoritățile nu doar că nu au reușit să prindă hoțul mâinii, dar nici nu au mai avut un duplicat cu care să înlocuiască mâna furată, așa că, înainte de 15 ianuarie, un angajat al Ecosal a mascat dispariția mâinii cu un buchet de flori!

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati