Peste 1.100 de persoane descoperite că lucrau fără contract de muncă, în 2016, în judeţul Galaţi

* Inspectorii de muncă au dat amenzi şi, în cazurile grave, au sesizat organele de cercetare penală *

Nu mai puțin de 1.128 de persoane au fost descoperite, anul trecut, de inspectorii de muncă, lucrând “la negru”, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea. Potrivit acestuia, la 7 angajatori au fost identificate mai mult de 5 persoane (în total, 523 persoane) fără forme legale de angajare, angajatori faţă de care au fost sesizate organele de cercetare penală.

Cât privește domeniile în care sunt “preferați” lucrătorii “la negru”, în afară de tradiționalele firme de construcții, au apărut și alte domenii, precum: unităţi de protecţie şi pază, comerţ, creşterea animalelor, industrializare. “Am descoperit, de pildă, unități în care erau 600-700 de ovine și niciun angajat cu carte de muncă, ci două-trei persoane fără adăpost care, în schimbul unui pachet de țigări sau a mâncării, spuneau că ajută acolo”, a mai spus Ionel Petrea.

Directorul ITM Galați a mai precizat că, potrivit legislației în vigoare, se consideră muncă fără forme legale și activitatea desfășurată în afara orelor de program, dar și timpul suspendării contractului individual de muncă.

Potrivit lui Ionel Petrea, dintre cele 2.009 controale efectuate anul trecut în domeniul relaţiilor de muncă, 98% au avut ca obiectiv principal identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. “La 237 de angajatori au fost identificate 1.128 de persoane care au prestat muncă fără încheierea unui contract individual de muncă. În total, au fost dispuse 3.049 de măsuri, în medie 1,5 măsuri pe control. Cazurile mai grave au fost sancţionate contravenţional. Ca atare, 556 de angajatori, adică 27,6% din cei verificaţi, au fost sancţionaţi contravenţional. Astfel, au fost aplicate 862 de sancțiuni, dintre care 700 de avertismente și 162 de amenzi în sumă totală de 1.557.200 de lei, din care 1.290.000 de lei pentru muncă fără forme legale. De asemenea, nu acceptăm acuzele potrivit cărora agenţii economici sunt sufocaţi de controale. În anul 2016 doar 166 de angajatori (8,2%) au fost verificaţi de cel puţin două ori deoarece au existat petiţii, au fost încălcate în mod repetat dispoziţiile legale, au fost cazuri repetate de muncă fără forme legale”, a mai spus Ionel Petrea.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati