Planul de deszăpezire în judeţul Galați: “Dacă nu se întâmplă ceva negativ, treaba e în regulă”

* Este concluzia directorului Vasile Pârlog, din cadrul Prefecturii Galați, după expunerea planurilor de deszăpezire pregătite de autorităţile locale şi județene pentru această iarnă *

Concluzia a “rezonat” perfect cu o alta, trasă tot de Vasile Pârlog. “De când mă știu eu, nu a fost vreodată vreun viscol în care să nu se fi blocat drumul către Cuca sau alte drumuri expuse. De aceea, considerăm că a avea contracte de deszăpezire nu este suficient. Dacă nu vom face perdele forestiere de protecție, de-a lungul drumurilor naționale și județene, nu vom rezolva problema. Iar la acest capitol, al înființării de perdele forestiere, stăm prost”, a spus Vasile Pârlog.

Subiectul plantării de perdele forestiere de-a lungul drumurilor este pus pe tapet, în utimii cinci-şase ani, la fiecare început de iarnă, fără a fi urmat însă de vreun plan strategic al Direcției Silvice sau al Consiliului Judeţean Galați, de plantare a copacilor. “CJ are o pepinieră de peste două milioane de puieți de salcâm și am putea face aceste plantări, însă întâmpinăm probleme din partea proprietarilor de terenuri, care nu sunt de acord să cedeze din aceste terenuri pentru împăduriri. O astfel de situație ar putea fi rezolvată doar printr-o Hotărâre de Guvern”, a spus vicepreședintele CJ Galați, Gigel Istudor.

Cât privește pregătirile de iarnă, potrivit unui raport al Prefecturii județului Galați, elaborat de directorul Vasile Pârlog, secţia Drumuri Naţionale Galaţi, care are în administrare pentru întreţinerea de iarnă 283 de kilometri de drumuri naționale  în judeţul Galaţi, nu are nici la acest moment contracte pentru activităţi de prestări servicii de deszăpezire. În consecință, dacă situația o va impune, iar secția de la Galați nu va putea face față cu propriile utilaje de deszăpezire, în număr de 13, se va interveni cu până la 38 de utilaje de deszăpezire de la secțiile Drumuri Naționale din Botoșani, Bacău și Vrancea.

În schimb, pentru cei 790 de kilometri de drumuri judeţene, Consiliului Judeţean Galaţi a încheiat contract de deszăpezire, însă sunt probleme în privința parazăpezilor care, din 20 de kilometri necesari, sunt asiguraţi doar pe o lungime de cinci kilometri, adică 25%. Totuşi, CJ Galați urmează să achiziționeze până la 1 decembrie încă 15 km de plasă din plastic de tip parazăpadă, a informat vicepreședintele CJ Galați, Gigel Istudor.

Potrivit raportului Prefecturii, la nivelul primăriilor din județ, 41 de comune din 61 au asigurate stocurile de material antiderapant în proporţie de 100%, iar celelalte îşi vor completa stocurile în luna decembrie. De asemenea, Primăria municipiului Galați are 30 de utilaje proprii de deszăpezire, iar la nevoie, pe baza contractelor de închiriere, se poate ajunge la 159. Primăria Tecuci are 22 de utilaje proprii, dar poate ajunge la 48 de utilaje, prin închiriere. Orașul Bereşti dispune de patru utilaje, iar Târgu Bujor de şase utilaje proprii.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati