PNL Galați a sesizat DNA şi Parchetul în cazul neregulilor reclamate la alegerile locale

* Faptele sesizate de liberali sunt pedepsite cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani * 

Organizația Municipală Galați a Partidului Național Liberal a depus, marți, 14 iunie, o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați și la DNA. Sesizarea se referă la modul în care au fost numerate voturile la alegerile locale din 5 iunie, PNL având suspiciunea că rezultatele au fost fraudate. Sesizarea penală le urmează celor două cereri de renumărare a voturilor depuse de liberali şi la BEM, şi la BEJ, ambele respinse.

Într-un comunicat de presă, PNL arată că sesizarea penală se referă la “multiplele ilegalități semnalate în cursul alegerilor locale din data de 5 iunie 2016.  Sesizarea vizează desfășurarea scrutinului pentru desemnarea funcțiilor de primar al municipiului Galați, consilier local al municipiului Galați și consilier județean al județului Galați din data de 5 iunie 2016. De asemenea, sunt semnalate nereguli pentru desemnarea funcțiilor de primar, consilier local și județean în secții din Tg. Bujor, Bălăbănești și Gohor. Din analiza datelor centralizate de Biroul Electoral Central rezultă o serie de nereguli de natură a altera înregistrarea ori însumarea rezultatelor obținute în secțiile de votare. În plus, se evidențiază falsificarea unor înscrisuri folosite în cadrul procesului electoral”.

Potrivit liberalilor, principalele nereguli semnalate vizează falsificarea datelor din procesele verbale în aproximativ 20 de secții din municipiul Galați și trei secții din județ (Tg. Bujor, Bălăbănești și Gohor), unde numărul buletinelor de vot care au ieşit din secții este semnificativ mai mic sau mai mare (uneori chiar și de trei ori) față de numărul de buletine de vot predate înaintea zilei votării.

Mai este semnalată modificarea ilegală, după părăsirea secțiilor de votare și fără acordul membrilor ei, a datelor din aproximativ 40% din procesele verbale predate la Biroul Electoral Municipal. Procesele verbale sunt extrem de importante, în condițiile în care centralizarea finală a datelor se face exclusiv în baza lor.

Nu în ultimul rând, trebuie analizat și faptul că doi președinți de secți de votare au plecat acasă cu sacii cu voturi, pentru a-i preda la Biroul Electoral Municipal a doua zi.

Din păcate, situațiile semnalate mai sus au fost ignorate în analiza făcută de Biroul Electoral Central (compus din judecători și șapte membri ai partidelor politice parlamentare) pe motiv că au fost semnalate tardiv și nu în termen de 48 de ore de la încheierea alegerilor. Organizația Județeană Galați a PNL le notificase, cu probe concrete, într-o completare adusă sesizării depuse în termen, dar completarea a fost ignorată din motivele descrise mai sus.

“Din punctul nostru de vedere, ce s-a întâmplat în data de 5 iunie a fost un atac la adresa democrației, atac ce a influențat ilegal alegerile din mai multe zone din țară: Sectorul 1 (20 de secții de votare cu probleme), Constanța (7 secții de votare cu probleme) sau Piteștiul (3 secții de votare cu probleme) sunt doar cele mai mediatizate. Nu se pune problema că nu știm să pierdem. Se pune problema că nu știm să fim furați, nu dorim și nu permitem să se întâmple acest lucru”, se arată în comunicatul transmis de PNL Galaţi.

Infracțiunile semnalate în sesizarea penală depusă de liberali la Parchet şi la DNA sunt prevăzute de art. 387 alin. 1 lit. C și art. 391 din Codul Penal. Cei găsiți vinovați riscă, în funcție de încadrare, de la 6 luni la 5 ani de închisoare.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati