Pod hobanat pe Centura Galaţiului. Explicaţii în detaliu despre modernizarea variantei ocolitoare

* Podul hobanat va face ca traficul greu să nu mai intre în oraş, în Micro 13 *

Drumul de Centură al municipiului Galaţi va fi complet modernizat şi va deveni, cu adevărat, o variantă rapidă şi sigură de ocolire a oraşului, promit autorităţile locale, care lucrează intens ca să obţină fonduri europene pentru această lucrare de amploare. Invitat în platoul emisiunii “Deschide Lumea”, de la Realitatea TV Galaţi-Brăila, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a dezvăluit cum va arăta Centura oraşului după modernizare. Potrivit lui Fotea, construcţia va include un pod hobanat.

“Centura ocolitoare, de pe Basarabiei până la Drumul Naţional 26 în Bariera Traian, aceea este o porţiune pe care o vom moderniza, dar nu o vom lăţi pentru că nu ne permite. În schimb, de la Coşbuc până la Talcioc, pe partea dreaptă, va fi lăţită Centura la patru benzi. La Talcioc va fi un sens giratoriu mare care nu va mai duce traficul prin oraş – acum, traficul intră în stânga în oraş pe lângă benzinării şi apoi iese la ANL-uri, porţiunea aceea rămâne ca drum judeţean pentru cei care vor circula cu autoturisme – şi vom face un viaduct hobanat de la Talcioc exact până unde se îngustează, acolo unde sunt casele. (…) Viaductul hobanat conferă mai multă rezistenţă, siguranţă, echilibru”, a declarat preşedintele CJ Galaţi.

Oficialul a precizat că viaductul hobanat va avea aproximativ 350 de metri lungime şi un pilon de susţinere.

În afară de asta, Drumul de Centură va avea şi sensuri giratorii noi. “Cei care vor intra de la Coşbuc şi vor merge până în capătul centurii, la Brăilei, vor avea doar două zone unde vor putea să iasă de pe centură: una este la Talcioc şi încă un sens giratoriu la Arabesque”, a spus Costel Fotea.

“Este un proiect nu important, aş putea spune vital pentru Galaţi pentru că uitaţi-vă cât de mult s-a aglomerat Galaţiul, uitaţi-vă cum se circulă în momentul de faţă, bară la bară”, a afirmat preşedintele CJ Galaţi la “Deschide Lumea”, subliniind că obiectivul este unul de interes nu doar pentru şoferii din municipiu, ci şi pentru cei din judeţ şi pentru cei aflaţi în tranzit din alte judeţe sau chiar din alte ţări, cu precădere din Republica Moldova şi Ucraina.

Investiţia se ridică la 40 de milioane de euro

Drumul de Centură al municipiului Galaţi va fi modernizat pe fonduri europene. Investiţia se ridică la 40 de milioane de euro, din care 30 de milioane ar reprezenta bani europeni disponibili pe Axa SUERD a Programului Operaţional regional şi 10 milioane constituie cofinanţarea asigurată de autorităţile locale – Primăria şi Consiliul Local Galaţi, alături de Consiliul Judeţean Galaţi. “Aproape 10 milioane, neeligibile, le va pune Primăria şi Consiliul Judeţean pentru că este vorba de ceea ce înseamnă canalizare, iluminat şi alte lucrări neeligibile”, a explicat preşedintele CJ Galaţi.

Ideea proiectului s-a născut în luna octombrie, iar cele două echipe – CL şi CJ – lucrează ca să depună proiectul până la termenul limită, 28 decembrie. “Se lucrează în weekend şi se va lucra inclusiv de Crăciun”, a spus Costel Fotea.

Totul a pornit după o vizită la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est a city managerului municipiului Galaţi, Marius Humelnicu, după cum el însuşi a relatat în cadrul intervenţiei telefonice pe care a avut-o la “Deschide Lumea”, cu preşedintele CJ în platou. “Vorbind cu doamna director Mihailov (directorul ADR SE – n.r.) despre anumite proiecte pe care am putea să le implemnetăm noi, ca municipiu, a fost şi o discuţie de variantă ocolitoare, Centura Municipiului Galaţi. Dânsa a zis că se poate pe SUERD, pe Axa 6. Am vorbit cu domnul primar, i-am spus că există o posibilitate, am avut aceeaşi discuţie cu domnul preşedinte Fotea, după care am început să facem demersurile necesare. (…) Exproprierile va trebui să le facă Consiliul Judeţean, dar, conform acordului de parteneriat pe care Consiliul Local l-a votat astăzi (miercuri – n.r.) şi, sigur, vineri îl va vota Consiliul Judeţean, vom asigura un cash flow pentru a asigura tot ceea ce înseamnă plăţi ale lucrărilor pe care trebuie să le facem”, a declarat city managerul Marius Humelnicu.

Dacă proiectul de modernizare a Drumului de Centură al municipiului Galaţi va fi depus la timp, adică până pe 28 decembrie, şi va primi şi finanţare de la Uniunea Europeană, lucrările nu vor fi gata mai devreme de 2021-2022, a apreciat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, la “Deschide Lumea”.

Costel Fotea

 

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati