PREMIERĂ: ​Directoarele Şcolii Nr. 10 din Galaţi şi o învățătoare, amendate pentru discriminarea unei eleve cu Sindrom Asperger

* Decizia, dată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a fost deja contestată în instanţă de către conducerea școlii *

Cele două directoare ale Şcolii Nr. 10 “Petre Ţuţea” din Galaţi şi o învățătoare a acestei unităţi de învăţământ au fost amendate cu câte 1.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce, în urmă cu un an, au umilit o fetiţă de 8 ani cu Sindrom Asperger. “Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) câștigă un nou caz de discriminare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. În urmă cu un an, o fetiţă cu Sindrom Asperger (tulburare de spectru autist înalt funcţional) de 8 ani, din Galaţi, a fost supusă unor umilinţe grave de învăţătoarea ei și izolată de restul clasei din cauza dizabilităţii. Conducerea Școlii Nr. 10, Petre Ţuţea din Galaţi, prin cele 2 directoare, a rămas pasivă la aceste întâmplări semnalate de mama fetiţei. În urma evenimentelor, micuţa a suferit traume emoţionale severe, iar părinţii au fost nevoiţi să o transfere la o școală mult mai departe de casă. Astfel, conform deciziei Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, educatoarea și cele 2 directoare au fost sancţionate cu amenda de 1.000 lei fiecare și au fost obligate la publicarea hotărârii de sancţionare într-un ziar de circulaţie locală”, a anunţat, prin comunicat de presă, CEDCD.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a reținut că învățătoarea ”muta zilnic banca în care stătea minora într-o sală alăturată, a comunicat diagnosticul minorei în fața celorlați părinți și a demarat acțiunea de convingere în vederea excluderii copilului din clasă”, în timp ce conducerea unității școlare ”nu a luat nicio măsură la problemele semnalate de mama minorei” şi, prin „lipsa de cooperare și comportamentul pasiv”, ”a supus minora la un tratament injust”.

Amenda aplicată în acest caz constituie o premieră. “O astfel de sancţiune este o premieră în învăţământul gălăţean”, a declarat Doiniţa Popa, inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Galaţi.

Crearea acestui precedent este subliniată și de CEDCO. “Un aspect foarte important și o premieră pentru cazurile de discriminare a copiilor cu dizabilități din România este sancționarea conducerii școlii pentru PASIVITATE. Incluziunea școlară a copiilor cu nevoi speciale este responsabilitatea școlii în ansamblul ei, atât prin profesori, la clasă, cât și prin persoanele (directori de școală) sau instituțiile (Inspectorat Școlar, Ministerul Educației) care le supraveghează activitatea și au rolul de a media eventuale conflicte sau de a regla derapaje”, a precizat CEDCO.

Cele două directoare au contestat decizia în instanţă.

Citeşte şi:

O fetiţă cu autism, exclusă de o şcoală din Galaţi. A fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati