Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea: Sinistraţii nu au primit nici acum ajutoarele guvernamentale!

* Pentru prevenirea inundaţiilor, obiectivul CJ Galaţi pentru următorii trei ani este atragerea masivă de fonduri europene pentru regularizarea râurilor, îndiguiri şi consolidarea malurilor *

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a dezvăluit faptul că sinistraţii din zona Pechea – Costache Negri – Slobozia Conachi, puternic lovită de inundaţii în luna octombrie a anului trecut, nu au primit nici acum ajutoarele guvernamentale de urgenţă. Executivul a dat atunci doar bani pentru refacerea infrastructurii afectate de viituri. În schimb, plăţile către localnici au fost amânate, posibil pentru că urma campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie şi Cabinetul Cioloş nu dorea ca aceste ajutoare guvernamentale să fie speculate politic. Au trecut însă patru luni de la dezastru, au trecut şi alegerile, s-a format Cabinetul Grindeanu, iar sinistraţii tot nu au primit banii de la Guvern.

Vorbind de măsurile de prevenire a unor noi inundaţii în judeţul Galaţi, preşedintele CJ a afirmat că, până în 2020, prioritară este atragerea masivă de fonduri europene în acest scop. „Sunt foarte mulţi bani pe combaterea inundaţiilor, fonduri europene, pentru că ăsta trebuie să fie obiectivul 2017-2020, fondurile europene, asta este soluţia”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, în cadrul ediţiei de miercuri a emisiunii „Deschide Lumea” de la Realitatea TV Galaţi-Brăila.

Din păcate, ghidul de accesare a acestor fonduri, în forma actuală, nu le permite autorităţilor locale să atragă banii europeni, ci doar autorităţilor centrale, iar şeful CJ Galaţi face demersuri pentru corectarea acestei situaţii. „Încă din noiembrie 2016 am trimis adresă la Ministerul Apelor şi Pădurilor prin care ceream să modifice ghidul, astfel încât şi autorităţile locale să fie partenere la această strategie pentru combaterea inundaţiilor. N-am primit niciun răspuns. (…) Acum, după aprobarea bugetului, aştept să vedem dacă putem face ceva în schimbarea ghidului. Dacă nu, să începem să batem mai mult la uşa Ministerului Apelor şi Pădurilor. Dacă noi nu putem să accesăm fonduri, să facă ei ceea ce înseamnă regularizări de râuri, îndiguiri şi, bineînţeles, consolidări de maluri”, a afirmat Costel Fotea.

Preşedintele CJ Galaţi a adăugat că, între timp, a fost lansat un alt program finanţat cu fonduri europene şi coordonat de la nivel central, de data aceasta de către Ministerul Mediului. Programul vizează împădurirea zonelor degradate, iar Consiliul Judeţean le-a cerut deja primăriilor să înceapă identificarea terenurilor pe care le au în proprietate şi care ar putea beneficia de pe urma acestui program.

Amintim că inundaţiile produse în perioada 10-14 octombrie 2016 în judeţul Galaţi au distrus 560 de case şi 672 de anexe gospodăreşti din 18 localităţi, 28 de poduri şi podeţe şi peste 36 de kilometri de drumuri judeţene, comunale şi săteşti, pagubele însumând peste 14 milioane de lei.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati